Mag een winkeldief die vlucht en een uur later terug komt in de winkel alsnog worden aangehouden?

Mag die dan een uur later nog worden aangehouden doormiddel van eem burger aanhouding? Of vervalt dan de heterdaad en mag men niets meer doen behalve politie bellen

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee ik denk van niet, al balanceert het wel op een grens. Ingevolge lid 1 van dit artikel vindt ontdekking op heterdaad plaats, wanneer het strafbare feit ontdekt wordt, terwijl het wordt begaan (het betrappen van de dader) of terstond nadat het begaan is. Terstond wil in dit geval zeggen dat de toestand nog vers is en er geen al te lange tijd verstreken is tussen het tijdstip waarop het strafbare feit is begaan en het moment waarop het ontdekt wordt. Lid 2 van dit artikel benadrukt dit nog eens door te stellen dat het geval van ontdekking op heterdaad niet langer aanwezig wordt geacht dan kort na het ontdekken van het feit. Het feit "Terstond nadat" kan ook betrekking hebben op de achtervolging van de verdachte. Hierbij is het niet van belang hoelang die achtervolging duurt, maar ook niet indien men de verdachte tijdens een achtervolging even kwijt raakt en daarna weer in het oog krijgt. In dit geval blijft de ontdekking op heterdaad tijdens een achtervolging bestaan.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heterdaad

Voor de Politie zal het geen heterdaad meer zijn. Maar als jij bewijs hebt (zoals videobewaking), of geen bewijs (maar maakt het moeilijker); dan is het toegestaan een burgerarrest te houden. Hierbij mag jij en personeel of betrokken passanten met gepast geweld de verdachte vast houden, of op de grond werken. Met gepast geweld bedoeld men vaak: Geen onnodige gebruik van vuistslagen, trappen en schoppen. Maar, lees daar meer informatie via Google (of Yahoo, Bing)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100