Mag je in Belgie in een FIETSSTRAAT een step oversteken met een auto?

In Belgie zie je steeds meer en meer fietsstraten. De maximale snelheid bedraagt er voor alle weggebruikers 30 km per uur. Maar mag je als autobestuurder een step voorbijsteken? Wat te doen bij tergend gedrag van een fietsers? Mag een fietser een andere fietser voorbijsteken, op voorwaarde dat die niet vlugger rijdt dan 30 km? Twee fietsers staan met de fiets in de hand een babbeltje te slaan. Ze nemen dus niet deel aan het verkeer en vermoedelijk mag je wel oversteken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Welke regels gelden in een fietsstraat? Gent telt ondertussen al heel wat fietsstraten die duidelijk te herkennen zijn aan het rode wegdek. Maar welke verkeersregels gelden er in een fietsstraat? Mag je er nog rijden met de auto? We zetten de puntjes op de i. Een fietsstraat is ingericht als een fietsroute en is herkenbaar aan het rode wegdek en een groot fietspictogram. Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord. Je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u. In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen. Fietsers moeten zich uiteraard ook aan de regels houden: ze mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen. Voor verkeer dat uit zijstraten een fietsstraat inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Dat wil zeggen dat indien er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, de algemene voorrangsregel geldt: voorrang van rechts. Daardoor kan het gebeuren dat fietsers in een fietsstraat voorrang moeten geven aan verkeer dat langs rechts de fietsstraat inrijdt. Ja je mag inhalen zolang je dat gewoon rustig doet en niet harder dan 30 rijdt je bent namelijk gast op deze weg en geen hoofdgebruiker.

Toegevoegd op 19 mei 2021 08:04: tekst
Bronnen:
https://www.politie.be/5415/vragen/fietsen...

Nee, dat mag niet zodra een (elektrische) step sneller rijdt dan een voetganger (>6km/u). Dan wordt deze namelijk als fietser gerekend, en die mag je niet inhalen in een fietsstraat met de auto in België. Ja, dat mag zodra de step niet sneller rijdt dan een voetganger. Deze wordt dan gerekend als voetganger en er is geen inhaalverbod voor voetgangers gemaakt in een fietsstraat. https://stepweb.be/wetgeving/ Mag ik op de openbare weg rijden met een elektrisch step? -Je mag net zoals een gewone fiets op de openbare weg rijden mits je snelheid sneller is dan 6 km per uur, ben je toch trager dan moet je op het voetpad rijden. De plaats waar je met een elektrische step mag rijden hangt dus gewoon van je snelheid af. https://www.vlaanderen.be/skateboarden-steppen-rolschaatsen-op-de-openbare-weg Niet sneller dan voetgangers -Wie met skateboard, step, skates, ... niet sneller rijdt dan voetgangers, wordt gelijkgesteld met een voetganger. Verplicht gebruik van het voetpad of de berm, oversteken op zebrapaden, ... en alle andere regels die gelden voor voetgangers. Het is verboden andere weggebruikers in gevaar te brengen of te hinderen. Als er geen voetpad of begaanbare berm is, moet men het fietspad gebruiken. -Voor wie met skateboard, step, skates, ...sneller rijdt dan voetgangers, wordt gelijkgesteld met een fietser. Verplicht gebruik van het fietspad, voorrang verlenen aan voetgangers op het zebrapad, ... en alle andere regels die gelden voor fietsers https://www.politie.be/5415/vragen/fietsen-en-bromfietsen/welke-regels-gelden-in-een-fietsstraat In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen. === "Mag een fietser een andere fietser voorbijsteken, op voorwaarde dat die niet vlugger rijdt dan 30 km?" Ja dat mag, het verbod om fietsers in te halen geldt enkel voor auto's en andere motorvoertuigen. === Twee fietsers staan met de fiets in de hand een babbeltje te slaan. Als ze naast hun fiets staan, zijn het voetgangers, dus mag je ze weer "inhalen" of beter gezegd voorbijgaan.

Toegevoegd op 19 mei 2021 14:10: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100