Is het openbaar maken van discrete documenten strafbaar?

Met discreet bedoel ik dat wat niet gedeeld mag worden uit moreel danwel wettelijk oogpunt.
Ik denk dan in dit geval speciaal aan de fotograaf die de documenten van Ollongren openbaar maakt. Hij had ook de documenten niet openbaar hoeven te maken. De vragen zijn nu:
1) Is Ollongren strafbaar
2) Is de fotograaf strafbaar
3) Is iemand anders dan een journalist die de stukken openbaar gemaakt strafbaar?

https://www.nu.nl/tweede-kamerverkiezingen-2021/6123998/ollongren-en-jorritsma-stoppen-als-verkenner-na-blunder-met-aantekeningen.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Strafbaar is wel het openbaar maken van discrete documenten als het op slinkse wijze gebeurt. Bijvoorbeeld als sprake is van schending van het briefgeheim. In dit geval ligt dat anders. Als geheime/vertrouwelijke documenten open en bloot (= voor iedereen zichtbaar en leesbaar) ergens liggen of over straat worden vervoerd is dat niet strafbaar voor degene die er kennis van neemt. Wel is sprake van ernstige onzorgvuldigheid, zo niet grove nalatigheid door in dit geval de ambtsdrager die het mogelijk maakt dat geheime/vertrouwelijke documenten ineens openbaar zijn/gepubliceerd worden. De boodschapper (in dit geval de fotograaf en de berichtende en publicerende media), kan nooit de schuld krijgen van de fout van degene die (al dan niet bewust) de regels overtreedt. Uit de vorige zin mag niet worden opgemaakt dat de ambtsdrager bewust heeft gehandeld - maar het is wel een van de mogelijke scenario's.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100