Mag je als burger iemand staande houden?

Naar aanleiding van deze vraag: https://www.startpagina.nl/v/maatschappij/wetgeving/vraag/665215/geldt-artikel-41-lid-1/?antwoord_id=1745914&tab=reactie-antwoord#2093407

Mag je iemand staande houden die een strafbaar feit pleegt. Op wiki staat bij het burgerarrest dat je iemand mag vast pakken. Mag je inderdaad iemand beperken om weg te gaan als je diegene als burger staande wilt houden?

Als diegene probeert los te komen, mag je geen proportioneel geweld gebruiken. Maar kan je wel weer van art. 41 gebruik maken als iemand dan vervolgens een mes trekt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aanhouden. (Niet staande houden, dat is alleen voor opsporingsambtenaren). Alleen bij betrappen op heterdaad en niet bij "Mulderfeiten". (De zaken waarvoor je beboet kunt worden met een bekeuring met een M in de rechterbovenhoek). Je mag de buurman die de vuilniszak te vrieg buiten zet dus niet met een touw aan de cv-buizen vastbinden. Je mag wel proportioneel geweld gebruiken als de misdadiger tracht te ontkomen. Dus ook als hij probeert te gaan steken met een mes. Wel meteen stoppen met het noodzakelijk geweld als de misdadiger "onschadelijk" is gemaakt (dus niet natrappen) en meteen de politie inschakelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100