Kan een kind zelf een behandeling weigeren?

Stel een familie (2 ouders, 1 kind) heeft een auto-ongeluk. Ouders liggen beiden op de intensive care en zijn niet aanspreekbaar, kind heeft een paar (relatief lichte) verwondingen. Kan een kind onder 12 jaar hier behandeling voor weigeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Een kind onder de 12 jaar heeft op dit vlak niets te zeggen. "Geneeskundige behandeling bij minderjarigen onder de 12 jaar Bij minderjarigen onder de 12 jaar geldt dat alle rechten uitgevoerd worden door de gezaghebbende ouder(s); de ouders moeten toestemming geven voor de geneeskundige behandeling en de minderjarige heeft zelf geen enkele beslissingsbevoegdheid."

Toegevoegd op 04 mei 2019 16:17: bron
Bronnen:
https://www.v-advocaten.nl/blogs/geneeskun...

Bij minderjarigen onder de 12 jaar geldt dat alle rechten uitgevoerd worden door de gezaghebbende ouder(s); de ouders moeten toestemming geven voor de geneeskundige behandeling en de minderjarige heeft zelf geen enkele beslissingsbevoegdheid. Dit is de algemene regel die geldt als een kind onder de 12jaar een medische behandeling wenst. In het geschetste voorbeeld in de vraag in het geval het kind de behandeling weigert, waarbij beide ouders niet aanspreekbaar zijn en er ook nog geen tijdelijke voogd of familielid is aangewezen om als tijdelijke voogd op te treden. Gaat het om een medische behandeling die het kind niet wenst dan heeft het kind recht op volledige informatie van de arts. Zoals bv wat de gevolgen kunnen zijn van niet behandelen van relatief lichte verwondingen. De hulpverleners, waaronder de arts, zijn verplicht de voorlichting af te stemmen op het bevattingsvermogen van het kind Hoewel een uitzondering, zal de arts de weigering van het kind respecteren als hij ervan overtuigd is dat het kind voor zichzelf kan beslissen. Het gaat dus om relatief lichte verwondingen waarvan de noodzaak van behadelen niet is vastgesteld. De tweede alinea van het antwoord is behoorlijk krom aangekomen. Het gaat in de vraag om een kind onder de 12 jaar die de behandeling van relatief lichte verwondingen weigert. Beide ouders liggen op de IC en zijn niet aanspreekbaar.

Toegevoegd op 05 mei 2019 16:10: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100