Wat mag er bij een huiszoeking?

Ik heb ergens gelezen dat je een huiszoeking mag weigeren klopt dit? En wat gebeurt er dan?
En mogen ze bij een huiszoeking alles openen en doorzoeken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Met een huiszoekingsbevel mag men uw huis betreden zonder uw toestemming. Met dit bevel kunnen ze zoeken/kijken waar men wil. U kunt wel om het bevel vragen om aan u te tonen. Indien men zo'n bevel bezit, dus is afgegeven, heeft men een gegronde reden om bij u binnen te zoeken.

Toegevoegd op 06 december 2018 22:53: tekst

Jawel je mag het weigeren 1) zonder bevelschrift "U hoeft als bewoner van de woning geen toestemming te geven tot deze huiszoeking, het is een dwangmaatregel." 2) er moet toestemming/opdracht gegeven zijn aan een officier van de gerechtelijke politie. "U heeft als verdachte het recht om aanwezig te zijn bij de huiszoeking in de woning van een derde en bij de huiszoeking in uw eigen woning. Als u zelf niet aanwezig kan zijn, kan u altijd een persoon in uw plaats sturen." 3) inbeslagname "De huiszoeking kan gebeuren op de plaats van het misdrijf, in de woning van de verdachte en op alle andere plaatsen waarvan de onderzoeksrechter vermoed dat er voorwerpen zijn verstopt die bijdragen tot het ontdekken van de waarheid. Op al deze plaatsen kan de onderzoeksrechter ook overgaan tot inbeslagname." 4) wanneer "De huiszoeking mag NIET plaatsvinden voor vijf uur ’s morgens en na negen uur ’s avonds. Als het onderzoek voor negen uur ’s avonds begonnen is mag het WEL voortduren tot na negen uur. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij een nachtelijke huiszoeking wel mag. Dit is als de wet dit bepaalt, bij betrapping op heterdaad, met toestemming van de bewoner, als er een oproep is uit de woning of in geval van brand of overstroming." ----- Conclusie: Voor 05.00 's morgens en na 21.00 uur 's avonds of 's nachts langs komen met een standaard huiszoekingsbevel is niet voldoende. Daarvoor gelden weer andere regels (zie hier boven)

Bronnen:
https://www.studio-legale.be/rechtstakken/...

Het ligt er aan op welke grond de woning zonder toestemming van de bewoner betreden moet worden. Gaat het bv op grond van de Opiumwet of wordt er naar kinderporno gezocht of naar een gestolen scooter. Gaat het om een machtiging voor binnentreding van een woningdoorzoeking of om een machtiging voor zoekend rondkijken. Bij het tonen van de juiste machtiging moet u de bevoegde ambtenaren toelaten. Maak in dat geval steeds duidelijk dat u wel meewerkt, maar geen toestemming geeft. Bijvoorbeeld: “Ik heb gezien dat u bevoegd bent, maar u betreedt mijn woning tegen mijn wil”. Toestemming verlenen of medewerking verlenen om alles wat los en vast zit te openen, hoeft nooit. In het strafrecht is zelfs de meest vergaande doorzoeking van een woning alleen toegestaan als er een machtiging tot binnentreden is afgegeven door de advocaat-generaal bij het ressortparket of de officier van justitie. Bij dringende noodzakelijkheid en indien het optreden van de advocaat-generaal of de officier van justitie niet kan worden afgewacht, komt de bevoegdheid tot het geven van een machtiging toe aan de hulpofficier van Justitie. Bij de strafrechtelijke doorzoeking (in de volksmond huiszoeking genoemd) dient de doorzoeking met geen of met zo min mogelijk schadeveroorzakend effect plaats te vinden. Het ligt eraan hoeveel tijd aan de doorzoeking besteed kan worden, welke technische middelen ter beschikking staan en waar naar wordt gezocht. De machtiging doorzoeking van een woning ter inbeslagname dient het doel van de doorzoeking te vermelden. Bij het zoeken naar een gestolen scooter of de aanwezigheid van een hennepkwekerij is het niet de bedoeling keukenlaatjes, kleine kastjes of de laatjes in de slaapkamer te openen met het doel deze te doorzoeken. Gaat het om een bevel voor zoekend rondkijken dan mag ook hier de toetreding van de woning niet worden geweigerd. Zoekend rondkijken betekent met de handen op de rug rondlopend kijken. Er mogen alleen voor de hand liggende voorwerpen in beslag worden genomen. Er mogen geen, al dan niet, afgesloten kastjes of laden worden geopend. Natuurlijk kán de bewoner in alle gevallen de toetreding weigeren, maar daar schiet hij niets mee op, de ambtenaren komen altijd de woning binnen, is het niet rechtsom, dan wel linksom. Weigeren is zoiets als: ik mag tijdens mijn arrestatie vluchten. Het is zinloos, het doet de zaak geen goed. In de bronnen kunt u de relevante gegevens nog eens rustig nalezen.

Toegevoegd op 07 december 2018 16:00: bron, tekst
Bronnen:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0006763/201...
https://strafrechtelijk-beslag.nl/machtigi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100