Is dit aanranding, als ik dronken bij mijn vriend was?

Een hele poos geleden kon ik niet naar huis na een feestje omdat ik mijn sleutel aan mijn zus geleend had. Een vriend van mij stelde voor dat ik bij hem kon slapen, meerdere van mijn vrienden (waaronder een meisje) zouden dat dan ook doen. Ik was al best wel dronken en kreeg daar van hem meerdere shotjes tequila. Ik lag naast hem, we lagen met z’n allen naast elkaar. Ineens ging hij met z’n handen onder mijn shirt, daarna herinnerer ik me een poos niks, behalve dat hij op een gegeven moment m’n onderbroek vast had en zei dat ik die weer aan moest doen.
Later kreeg ik te horen dat hij al van plan was aan mij te gaan zitten, en hij zei dat hij meerdere keren meisjes dronken heeft gevoerd om iets met ze te kunnen doen terwijl hij mij raar aankeek.
Nu probeer ik te bevatten wat er is gebeurd, ik heb er last van, maar ik heb hem niet gezegd dat hij moest stoppen en ik nam zelf de drank aan, is het mijn eigen schuld?
Ben ik aangerand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja je bent waarschijnlijk aangerand. Volgende keer misschien minder drinken.

Ja, zeer waarschijnlijk wel. https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/1687381/iemand-dronken-voeren-niet-strafbaar-de-billen-knijpen-wel Kan je dronken instemmen met seks, maar daarna zeggen dat je misbruikt bent? "Ik denk het wel. In de wet staat dat het strafbaar is om ontucht te hebben met iemand die bewusteloos is of die een verminderd bewustzijn heeft. Als de dader weet dat het slachtoffer zo dronken is dat hij of zij niet meer kan zeggen wat hij of zij wil en niet meer in staat is om weerstand te bieden, dan mag je daar geen seks mee hebben. Seks met iemand die bewusteloos is, is sowieso strafbaar." Is het misbruik als iemand te dronken is om toestemming te geven voor seks? "Absoluut. Dit geldt ook als iemand ja zegt tegen seks, maar diegene is zo beneveld door de alcohol dat hij of zij niet meer weet dat ze toestemming geeft. Wat belangrijk is: de dader moet zich er bewust van zijn dat iemand te veel heeft gedronken om nog toestemming te kunnen geven." Heeft een slachtoffer dat drinkt of drankjes aanneemt van iemand schuld aan het misbruik? "De schuld van het slachtoffer is niet relevant voor de strafbaarheid van de dader. Als iemand eerst nee zegt en daarna met veel wijntjes dronken wordt gevoerd en met je meegaat, dan heeft de dader het slachtoffer opzettelijk in een weerloze toestand gebracht. Dat mag niet. Dit geldt uiteraard ook als je drugs in iemands drankje doet. Op verkrachting staat maximaal twaalf jaar gevangenisstraf, maar dat wordt weinig gegeven. Het verschilt per slachtoffer wat uiteindelijk de straf is." ---- Verkrachting – Aanranding – Onbepaalbare wil / geen weerstand Het verschil tussen verkrachting en aanranding (officieel ‘feitelijke aanranding van de eerbaarheid’) is dat voor een veroordeling voor verkrachting het seksueel binnendringen van het lichaam moet worden bewezen, terwijl dat bij aanranding niet nodig is: daar zijn ontuchtige handelingen genoeg. Het seksueel binnendringen bij iemand die in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeert óf het seksueel binnendringen bij iemand die een gebrekkige ontwikkeling of een ziekelijke stoornis van zijn of haar geestesvermogens heeft (en daardoor zijn wil niet kan bepalen of geen weerstand kan bieden) is ook strafbaar, al schaart de wetgever het niet onder hetzelfde wetsartikel als verkrachting. Seks met iemand die dusdanig dronken of onder invloed is kan dus ook strafbaar zijn, ...

Toegevoegd op 15 november 2018 12:04: bron, tekst
Bronnen:
http://www.wetrecht.nl/verkrachting/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100