Mag een bewoner met gehandicaptenkaart 24/7 parkeren op een invalideplek van een winkelcentrum?

Bij 'ons' voor de ingang van het winkelcentrum is één parkeerplaats voor invaliden. Naast het winkelcentrum staat een appartementengebouw waarvan een bewoner zich de invalidenplaats heeft toegeëigend. Hij heeft weliswaar een gehandicaptenkaart, maar houdt vrijwel onafgebroken de plek bezet die volgens mij bedoelt is voor gehandicapte bezoekers van het winkelcentrum. Het doet verder niet ter zake, maar daardoor valt het juist zo op, de geparkeerde auto is een vrijwel nieuwe Mercedes S600, niet bepaald een gehandicaptenkarretje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of het wel of niet mag hangt van een aantal zaken af, die je niet vermeld hebt. Ten eerste: wat voor gehandicaptenparkeerplaats betreft het? Er zijn namelijk drie soorten gehandicaptenparkeerplaatsen: 1. een algemene waar iedereen, die in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart mag parkeren. Zo'n parkeerplaats is aangegeven met een blauw bord met een witte P en een rolstoel. Als bij dit bord geen tijdslimiet is aangegeven, zou een invalide hier onbeperkt mogen parkeren. 2. Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken; 3. Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding. Voor deze laatste twee geldt uiteraard dat daar alleen het voertuig geparkeerd mag worden met het juist kenteken, eventueel op de juiste tijd. Maar verdere regelgeving rond gehandicaptenparkeerplaatsen wordt door de betreffende gemeente geregeld. Jij hebt niet aangegeven om welk winkelcentrum in welke gemeente het gaat. Dus of daar specifieke regels gelden, dat weet ik niet. Deze zou je na kunnen vragen bij de gemeente. Daar kan je ook jouw constatering, dat een omwonende permanent op deze parkeerplaats parkeert, aangeven. De gemeente kan de situatie dan bekijken.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/v...

Waar iemand inrijd heeft niets te maken met dat hij of zij invalide is. Maar die persoon mag geen algemene invalide plaats permanent bezetten. Hij of zij moet haar eigen invalide plaats aanvragen bij de gemeente.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100