Kun (Mag) je zelf een testament maken? En wanneer is deze rechtsgeldig?

Volgens deze site (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nalatenschap#Handgeschreven_akte) lijkt het erop dat je zelf ook een testament kunt maken. Hoewel, het gaat daar over een handgeschreven akte die in bewaring moet worden gegeven bij de notaris.
Dit ter onderscheiding dan van een codicil die alleen over inboedel goederen gaat.

Nu lees ik in deze site https://www.doehetzelfnotaris.nl/kan-ik-mijn-eigen-testament-schrijven/ dat je inderdaad echt zelf een testament kunt maken. Ze stellen daarbij wel de eis dat dit in juridische taal staat. Maar waar in de wet is de eis gesteld dat deze in notariele/juridische taal moet worden geschreven?
Daarnaast stellen ze dat het eigengemaakte testament alleen geldig is als het is opgesteld of geregistreerd door de notaris. Maar wat wordt bedoeld met 'geregistreerd'? Is dat inschrijving in het testamentenregister?

Dus stel je bent enigszins juridisch geschoold, maar wel heel arm, en stelt zo een eigen testament op. Maar vlak voordat je het testament bij de notaris in bewaring geef overlijdt je, is dat eigengemaakte testament dan rechtsgeldig? Of moeten alle testamenten eerst echt staan ingeschreven in het testamentenregister voordat het rechtsgeldig is?
En natuurlijk kan een testament ook redelijk eenvoudig zijn. Stel je wilt iemand 50.000 legateren dat is dat bijv. met één zin op te stellen. Daar bespaar je toch heel wat notariskosten mee....zo lijkt het dan nu.

Toegevoegd op 25 juli 2018 18:58: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Zolang een testament niet bekrachtigd is door een notaris, is het rechts-ongeldig. Iedereen kan er iets uitgehaald of aan toegevoegd hebben........

Ik heb ook een aantal jaren geleden zelf een testament geschreven. De notaris had dat nog nooit meegemaakt, maar ik kon toch langskomen. Het testament moet handgeschreven zijn, in een dichte envelop. Vervolgens heeft de notaris een akte opgemaakt, met daarin dat hij op datum X dat testament in ontvangst had genomen. Dat werd daarna geregistreerd in het testamentenregister. Een testament moet wel duidelijk zijn. Of dat juridisch taalgebruik is? Achteraf vragen wat je preceis bedoelde, dat kan natuurlijk niet. Heb er ook erg in dat je niet zomaar alles in een testament kunt bepalen. Het is aan te bevelen je daar een beetje in te verdiepen. Je kunt er ook een filmpje bij doen op een CD, waarin je de erfgenamen nog wat wijze lessen meegeeft, of zo. Maar het enige wat 'rechtskracht' heeft is het handgeschreven document.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100