Mag een tv-zendgemachtigde van een provider eisen dat programma's niet worden doorgespoeld?

Tegenwoordig is het mogelijk om tv programma's tot 1 week tevoren terug te kijken zonder dat die programma's zijn opgenomen. Ik kan dan ook minder interessante fasen van zo'n programma doorspoelen, b.v. reclameboodschappen. Bij o.m. Veronica, SBS, RTL, enz. is dat echter niet toegestaan. Mag Veronica enz. dat eisen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat mag, ze mogen zelfs het terugkijken helemaal blokkeren. Op sommige zenders zijn zelfs specifieke programma's niet terug te kijken, dat zal dan zijn omdat de rechthebbenden daarvoor geen toestemming geven. Zenders ontvangen inkomsten uit het uitzenden van reclames, dus is het logisch (maar wel vervelend voor de kijker) dat daar het doorspoelen geblokkeerd wordt.

Het antwoord is een beetje ja en nee. Strikt genomen is het de copyrighthouder die bepaald wat er wel of niet met een programma mag gebeuren. De "tv-zendgemachtigde" (als in: de omroep) zijn dat lang niet altijd. Wél is het zo dat vaak met standaard-contracten wordt gewerkt waardoor vrijwel alle programma's op een kanaal, of groep van kanalen, onder hetzelfde regime vallen. In zo'n contract wordt vaak bepaald dat TV zenders (onder voorwaarden) hun uitgezonden programma's mogen doorverkopen aan anderen. Daar bovenop kunnen zijn dan hun eigen voorwaarden leggen. Zij hebben op een soort meta-niveau natuurlijk ook auteursrecht. Providers die dus kanalen afnemen en beschikbaar willen maken voor 'terug kijken' worden via onderhandelingen met de zendereigenaren en indirect dus ook met de auteursrechthebbenden van de programma's, gedwongen om rekening te houden met al die voorwaarden. Omdat het auteursrecht volledig bij de aanbiedende partij ligt kunnen die dus ook de voorwaarden bepalen. Het niet mogen doorspoelen van programma's (lees: vooral de reclame) is zo'n voorwaarde. Een aangezien de techniek die voorwaarde mogelijk maakt wordt daar driftig gebruik van gemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100