moeten wij delen in de kosten van het verwijderen van een boom?

Onze buurman geeft aan overlast te ondervinden van twee van onze bomen. Zijn goten zijn verstopt en de bomen verhinderen een goede droging van zijn rieten dak.

De bomen staan er al langer dan 20 jaar en staan twee meter van de erfgrens. Wij hebben gezegd dat hij de bomen mag verwijderen mits hij hier de kosten voor draagt en zorgt voorpassende vervanging. De buurman vindt echter dat wij in de kosten moeten delen, het zijn tenslotte onze bomen die voor overlast zorgen en hij vindt dat hij hier niet alleen voor de kosten hoeft op te draaien.

Ik vindt het pijnlijk om zo een grote boom te moeten kappen maar ben hiertoe bereid omwille van de lieve vrede. Wettelijk heeft hij geen grond dus ik vindt het te ver voeren om dan ook te delen in de kosten voor het verwijderen. Of heeft mijn buurman een punt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee je hoeft de boom helemaal niet te verwijderen. Als de buurman wil dat de boom gekapt wordt heeft hij niets om op te staan. Als jij al een handreiking doet om hem de bomen te laten verwijderen heeft hij verder dus ook geen grond om te eisen dat jij ervoor gaat betalen. http://www.tuinen.nl/bomen-op-de-erfgrens +20 jaar >2 meter Toegevoegd na 13 uur: Je zou in mijn ogen gewoon de overhangende takken moeten snoeien net zolang ze geen overlast meer veroorzaken: " Overhangende takken en doorschietende wortels Bij overhangende takken raadt de website www.juridischloket.nl aan om de volgende stappen te ondernemen: ‘Vraag aan uw buren of zij willen snoeien.’ ‘Stuur een brief naar uw buren.’ ‘Haal de takken zelf weg.‘Volgens artikel 5:42 uit het Burgerlijk Wetboek (BW) mag een boom niet binnen twee meter van de erfgrens staan. Indien dit wel het geval is, kan een buurman eisen dat je de boom verwijdert. Doe je dat niet, dan kan hij naar de rechter stappen en om verwijdering te eisen.’ Van Zinderen: ‘In artikel 5:44 BW staat inderdaad dat je zelf takken weg mag halen, nadat je eerst je buren hebt gewaarschuwd. Een misverstand is echter dat mensen denken dat overhangende takken pas verboden zijn als ze overlast veroorzaken, maar dat staat nergens letterlijk in de wet. Uitgangspunt is artikel 5:37, waarin staat je eigenaren van andere erven geen onrechtmatige hinder toe mag brengen.’ ‘Nog een misverstand is dat mensen vaak denken dat overhangende takken kunnen ‘verjaren’. Maar het begrip ‘verjaring’ geldt alleen voor het artikel over de twee meter-grens, zoals we net al zagen.’ "

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100