Mag een demissionair kabinet nieuwe wetten maken?

Dit vanwege de nieuwe anti kraakwet die op 1 juni wordt beslist.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik het me goed herinner, is die wet gemaakt (maar nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer) vóór het kabinet viel. Als een kabinet valt, zal de Tweede Kamer in afwachting van verkiezingen bepalen welke onderwerpen 'controversieel' zijn. Over niet-controversiële onderwerpen kan de besluitvorming door het parlement doorgaan. Wel-controversiële onderwerpen worden doorgeschoven tot na de verkiezingen.

De anti-kraakwet is al in 2009 door de Tweede Kamer aangenomen en moet alleen nog door de Eerste Kamer. Daar zijn ze nu mee bezig en dat mag wel, want de Eerste Kamer wordt voorlopig niet herkozen.

Bronnen:
http://www.nu.nl/politiek/2250155/antikraa...

Eigenlijk is een demissionair kabinet (juridisch) nog volledig bevoegd, ook tot het maken van een wet. In de praktijk gebeurt dit echter niet zo snel, ook omdat zij op dat moment minder steun heeft in de kamer.

Als de wet in behandeling is geweest in de Tweede Kamer kan hij worden doorgestuurd naar de Eerste Kamer. Een nieuwe wet in behandeling nemen kan niet door een demissionair kabinet.

Nou, de anti-kraakwet is door de 1e kamer, als ik me goed herinner is de eerste kamer samengesteld door de verkiezingen van de provinciale staten, als de eerste kamer de wet goedkeurd, gaat hij naar de 2e kamer/kabinet die ook goedkeuring moet geven, dan is de wet pas vastgesteld. *zoiets dacht ik dat het werkte*

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100