Hoe zit het met een leveringstermijn?

Stel dat organisatie A een afspraak heeft met organisatie B omtrent het leveren van stoelen. Organisatie B geeft aan (tijdig) dat ze onverwachts de deadline niet gaan halen. Nu heeft A een probleem aangezien zij persé de stoelen op tijd moeten hebben en zal ze dus ergens anders vandaan halen.

Hoe werkt het nu met in gebreke stellen vanuit A t.o.v B? Ik veronderstel dat zij een overkomst hebben, maar nu moet A dubbele kosten gaan draaien. Hoe werkt dit precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de deadline onderdeel uitmaakt van de overeenkomst en deze naar verwachting niet wordt gehaald is dat reden voor A om de overeenkomst met B te ontbinden. Als die situatie al vooraf in de overeenkomst is opgenomen is het makkelijk. Anders kan A B in gebreke stellen wegens het niet nakomen van de overeenkomst. Of dat helpt is maar de vraag, want als niet duidelijk is afgesproken dat de deadline een ontbindende voorwaarde was... Als A perse de stoelen op tijd moest hebben, dan mag van A verwacht worden dat hier een duidelijke afspraak over gemaakt is. A kan dit risico niet zomaar op B afwentelen. B heeft ook ongetwijfeld een aantal staandaard bepalingen in de verkoopvoorwaarden opgenomen om de aansprakelijkheid te beperken. Als de overeenkomst uiteindelijk wordt ontbonden heeft A geen dubbele kosten, want B moet reeds betaalde bedragen terugbetalen. Hooguit moet A al stoelen bij C kopen terwijl B nog niet heeft terugbetaald. Als de overeenkomst niet wordt ontbonden maar na de deadline wordt geleverd heeft A inderdaad dubbele kosten (en dubbele stoelen). Of er sprake is dan schadevergoeding hangt er vanaf. Als de tekortkoming toerekenbaar is aan B dan is dat in theorie mogelijk voor zover er daadwerkelijk schade is. Als de stoelen gewoon ergens anders te koop zijn wordt dat lastig aan te tonen. Voor een schadevergoeding heb je al snel een advocaat nodig, want dat ligt vrij ingewikkeld en moet van situatie tot situatie bekeken worden. Tip: vooraf goed afspreken wat er gebeurt als een overeenkomst uiteindelijk niet wordt nagekomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100