Mijn vader zit in een verzorgingstehuis. Het huis wordt verkocht mag je het geld wat overblijft verdelen onder de kinderen?

Hij heeft een eigen huis. Moeder 3 jaar geleden overleden. Sinds vorig jaar mei in een verzorgingstehuis i.v.m. dementie. Wij zijn gemachtigd om roerende en onroerende goederen te verdelen c.q. te verkopen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zolang je vader nog leeft in welke toestand dan ook blijft het zijn geld als je het verdeeld onder elkaar zou je kunnen spreken van diefstal doordat je geen toestemming heb om het geld te verdelen voor de machtiging geld alleen dat je de inboedel mag verkopen cq verdelen bij verkoop gaat de opbrengst dus gewoon naar je vader

Nee. Dat kan niet zomaar. Als het huis van uw vader is, dan is de verkoopopbrengst ook van uw vader. Uw vader zou dit geld wel kunnen schenken aan zijn kinderen. Dat kan voor € 5304,-- belastingvrij. Over het restant betaalt u ca 30% schenkbelasting. U schrijft dat uw vader in een verzorgingshuis zit wegens dementie. Als uw vader niet meer handelingsbekwaam is dan kan/mag uw vader niet meer zelf zijn huis verkopen. Hiervoor zal een door een rechtbank een bewindvoerder aangesteld moeten worden. Een eventuele schenking kan uw vader dan ook niet meer zelf doen, en loopt via dezelfde bewindvoerder. Als uw vader in een verzorgingshuis verzorgt wordt, dan moet hij hiervoor een eigen bijdrage betalen. Hiervoor wordt gekeken naar het vermogen van twee jaar geleden. Het 'wegschenken' van geld heeft dus geen invloed op de betaling van de eigen bijdrage nu.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100