heb een voorwaardelijke machtiging gekregen, kan ik alle medicatie weigeren? zo nee, wat gebeurd er dan?

ik ben nu niet psychotisch, en woon thuis. ik heb alleen ambulante gesprekken.

Toegevoegd na 12 uur:
Het gaat om de kwestie GEEN (ACUUT-DIRECT )GEVAAR, bij volle verstand alle medicatie weigeren, terwijl ik thuiswonend ben, maar wel nog met een voorwaardelijke RM.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een voorwaardelijke machtiging beschrijft de voorwaarden waaraan je je te houden hebt. Dit is altijd persoonlijk. Je kunt in de voorwaardelijke machtiging lezen waaraan je je te houden hebt. Wie zich niet aan de voorwaarden houdt, wordt alsnog gedwongen opgenomen. Dus : wanneer er in staat dat je de medicatie moet slikken, dan zul je bij weigering alsnog gedwongen worden opgenomen. ------ Een voorwaardelijke machtiging is bedoeld om een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis te voorkomen. In de machtiging staan voorwaarden, bijvoorbeeld over medicijngebruik. Zolang de cliënt zich aan die voorwaarden houdt, wordt hij in principe niet gedwongen opgenomen. De algemene voorwaarde dat de cliënt zich aan zijn behandelplan houdt In het behandelplan staat bijvoorbeeld als voorwaarde dat de cliënt medicatie in moet nemen of zijn depot ophalen. Of dat hij elke week met een verpleegkundige praat. De bijzondere voorwaarden die de rechter stelt Dit zijn aparte voorwaarden die de rechter oplegt. Deze voorwaarden gaan meestal over gedrag buiten het ziekenhuis. De cliënt mag bijvoorbeeld geen drugs of alcohol gebruiken. -------

Bronnen:
https://www.dwangindezorg.nl/begrippenlijs...

Aan uw behandelende psychiater zijn drie belangrijke vragen gesteld. 1. Is er sprake van gevaar? 2. Wordt dat gevaar veroorzaakt door een psychische stoornis? 3. Kan dat gevaar zonder een psychiatrische opname worden voorkomen als u zich aan een aantal bijzondere voorwaarden houdt? Wanneer uw behandelende psychiater drie vragen allemaal met JA heeft beantwoord, stelt hij een geneeskundige verklaring op. Deze verklaring gaat, samen met het verzoek om een voorwaardelijke machtiging, naar de officier van justitie. Die stuurt de papieren door naar de rechter als ook hij vindt dat een voorwaardelijke machtiging nodig is. Als de rechter het eens is met het verzoek van de officier van justitie dan verleent hij de voorwaardelijke machtiging en doet dit nadat u het eens bent met het behandelingsplan. Dit is in uw geval dus allemaal al gebeurd. De voorwaardelijke machtiging moet voorkomen dat u gedwongen wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Een behandelingsplan en een aantal afspraken (de voorwaarden) zorgen daarvoor. De bepaalde voorwaarden kunnen zijn dat u de voorgeschreven medicijnen inneemt en de voorgeschreven therapie volgt. Als u zich niet aan de voorwaarden houdt of gevaar veroorzaakt, kunt u alsnog gedwongen worden opgenomen. Bijvoorbeeld: U bent psychotisch en volgens de verklaring van de psychiater wordt uw psychose alleen maar erger door het niet innemen van de medicijnen. Indien u alle medicijnen weigert en het niet naleven van de voorwaarden gevaar oplevert voor u of voor uw omgeving kunt u gedwongen worden opgenomen. U gaat dan naar de psychiatrische instelling die in het behandelingsplan is genoemd. Toegevoegd na 3 minuten: De eerste voorwaardelijke machtiging duurt maximaal een half jaar. Zodra de periode van deze voorwaardelijke machtiging voorbij is, kan de rechter deze steeds met maximaal een jaar verlengen.

Bronnen:
http://hulpgids.nl/recht/wettelijke-regeli...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100