Mag je bij een huurwoning de deursloten vervangen, of er extra sloten bijplaatsen?

Om te voorkomen dat één van de vorige huurders mogelijk nog eens ongevraagd en ongewenst langs wil komen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja...dat mag. De woningverhuurder kan bepalen dat je het geheel weer in de oorspronkelijke staat terugbrengt als je de woning verlaat.

Meestal is het zo dat wanneer de huur wordt overgedragen aan een ander, de woningstichting automatisch de sloten verandert.

Meestal zal de woningbouw de sloten verwisselen. Ze zijn dit echter niet verplicht. Ze moeten zorgen dat de woning afsluitbaar is. Als je als huurder dit niet voldoende vindt mag je zelf de cilinders vervangen en/of extra sloten bijplaatsen.

Volgens VROM moet de verhuurder dit doen als het nodig is.

Bronnen:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=7180

Maar als je verhuurder particulier is wordt dat meestal niet gedaan. Of het mag? Dat hangt van de verhuurder af. Je zou het slot kunnen vervangen en de verhuurder een sleutel aanbieden, deze wil er vaak eentje hebben voor noodgevallen of reparaties oid. Dat laatste geldt ook als je er een slot bijplaatst. Oftewel: even contact opnemen met verhuurder en overleggen. Misschien heeft hij-zij nog wel ergens een ander cilinderslot liggen met een setje sleutels, best grote kans als hij meerdere woningen verhuurt. Of misschien kan het cilinderslot van je woning omgeruild worden tegen dat van een andere woning. Met de verhuurder als middle man weet niemand van elkaar wiens slot ie heeft! Toegevoegd na 15 uur: dagje later toegevoegd: ik heb nog een hele tijd zitten zoeken naar een juridische grondslag voor het bezit van een sleutel door de verhuurder - kan het niet goed vinden, noch een gebod noch een verbod. Vervangen mag wel, maar of de sleutel per sé bij de verhuurder moet zijn weet ik niet zeker, waarschijnlijk valt dat onder de afspraken bij het aangaan van de overeenkomst..

Jazeker! Zonder beperking. Wel moet je de huiseigenaar op diens verzoek toegang verlenen. Maar wanneer het jou uitkomt en alleen als hij daar een goede reden voor geeft.

lees je huur contract. of bel de verhuurder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100