Heeft de scheepvaart met de warenwet te maken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zeescheepvaart en binnenscheepvaart is de Nederlandse warenwet niet van toepassing. Het warenwetsbesluit stelt eisen aan horecabedrijven (restaurantkeukens) en keukens van ziekenhuizen. Aan boord van grote zeeschepen is het de hofmeester die verantwoordelijk is voor de inkoop van voedsel voor de bemanning, in samenspraak en overleg met de rederij. Hij is verantwoordelijk voor de hygiëne van de bereiding en de opslag in koelingen. Is er aan boord geen functie van hofmeester dan is de kok, of degene die de taak van kok heeft, verantwoordelijk voor de inkoop. De hofmeester en de koks dienen een speciale hofmeester/scheepskoksopleiding gevolgd te hebben. Dit alles is vastgelegd in de schepenwet, schepenbesluit en schepelingenbesluit en bemanningsbesluit. Cruiseschepen worden bevoorraadt via gespecialiseerde caterings. Voor bemanningsleden die koken aan boord van binnenschepen zijn er speciale trainingen betreffende voeding en hygiëne, speciaal afgestemd op de situatie aan boord. Niet alleen koken, maar ook kennis van de hygiëneregels en efficiënt beheren van de voorraden.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001876/2010-10-10
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002271/2010-10-10

In ieder geval in het geval van vissersschepen: https://www.nvwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2055621/nvwa-treedt-op-tegen-vissers-in-beschermd-gebied Ook voor een dagjesboot met horecagelegenheid en keuken aan boord zie ik niet in waarom deze zich niet aan de warenwet zou moeten houden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/vraag-en-antwoord/wat-houdt-de-warenwet-in

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100