Mag je een rood stoplicht omzeilen via blokmarkering?

Op de N225 nabij station Driebergen Zeist heb je de oprit naar de A12. Rechtsaf richting Den Haag en links onder het viaduct door naar Arnhem.

Nu staat er voor het viaduct een stoplicht voor linksaf. En onder het viaduct staat er nog een voor linksaf. Die hele linker baan word afgescheiden met blokmarkering van de twee rechtdoor gaande banen.

Het eerste stoplicht voor links staat altijd op rood en de twee voor rechtdoor op groen. Mag je dan rechtdoor gaan het rode licht voorbij en dan alsnog naar links gaan zodat je voor het tweede stoplicht uitkomt?

Ik probeer een tekening bij te voegen.

Toegevoegd na 4 minuten:
https://www.dropbox.com/s/mtshcsr38obl1ej/20160226_191104.jpg?dl=0

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zeg: ja Er is sprake van voorsorteervakken. Zolang er geen doorgetrokken streep is, mag je nog wisselen van strook. De wegbeheerder had er beter aan gedaan om na dat eerste verkeerslicht voor linksaf de blokken te vervangen door een doorgetrokken streep. Toegevoegd na 11 minuten: Overigens kan het 'omzeilen' van dat eerste rode licht voor linksaf wel een gevaarlijke situatie opleveren. Op de linkerstrook voor rechtdoor wordt vaak harder gereden dan op de rechter. Als iemand pas na dat eerste verkeerslicht voor linksaf besluit van strook te wisselen, zal hij al op de rechtdoorstrook snelheid moeten minderen omdat het maar een erg kort stuk is tot de bocht linksaf. Het is twijfelachtig of het achteropkomende verkeer daarop rekent. Dat gaat ervanuit dat iedereen "netjes" voorsorteert op de plaats waar het hoort.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100