Wat verstaat men precies onder "voorbereiden woninginbraak"?

Op nu.nl staat een artikel dat de overheid het voorbereiden van een woninginbraak altijd strafbaar wil stellen. En dat dit nu alleen maar kan in de nachtelijke uren.

Ik haal daar het volgende uit: X wil inbreken bij Y. Y gaat elke dag om 7:00 naar het werk. X weet dat, dus die gaat om 9:00 een kijkje nemen bij het huis van Y. Wat voor sloten en beveiliging Y heeft. Daarna gaat X naar huis en maakt zijn plan de campagne voor de inbraak.
Dit is niet strafbaar.

Doet X deze research 's nachts dan is het wel strafbaar.

http://www.nu.nl/politiek/4170486/voorbereiden-woninginbraak-voortaan-altijd-strafbaar.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is volkomen logisch om het overdag voorbereiden van een inbraak strafbaar te stellen. 's Nachts zie je namelijk veel minder, dus als je overdag (als Y aan het werk is en mevrouw Y boodschappen doet, de kinderen naar school brengt of koffie drinkt bij buurvrouw Z) gaat kijken, kun je veel meer informatie krijgen. Je kunt bovendien onopvallend foto's maken ( s nachts met flits valt dat wel op). Kortom een a.s. inbreker komt overdag veel meer te weten. Tel daarbij de gevallen waarbij wordt ingebroken tijdens de vakantie: aanbellen, is er geen gehoor dan is het huis wellicht een interessant object. Overdag aanbellen valt immers niet zo op, Joost mag weten waarom iemand aanbelt zeker als het open en bloot gebeurt. Dus het overdag verzamelen van informatie verbieden/ strafbaar stellen zal echt een aantal inbraken voorkomen, vooral in wijken met veel sociale controle/ groepsdruk. Toegevoegd na 7 minuten: Om nog op je hoofdvraag terug te komen: onder dit voorbereiden wordt verstaan het kopen/ meenemen/ lenen/ stelen van bij een inbraak benodigde werktuigen; het maken van een werkplan (20 seconden woonkamer doorzoeken, 10 seconden slaapkamer 1, 10 seconden hall, etcetera. natuurlijk ook het aanmaken van valse sleutels/ lopers, klaarzetten van een trapje bij der schutting (er is veel meer te bedenken). Het onderzoeken van iemands gewoonten/ leefpatroon kan er ook onder vallen. De politie informeerde onze straat ooit dat er veel risico op inbraak was: men had bij een inbraak in de straat achter die van ons de inbreker op heterdaad betrapt (de achterbuurman zag s avonds iemand met een trapje over de schutting klimmen). Die inbreker bleek een kaart bij zich te hebben, waarop sommige huizen in onze straat waaronder het onze, met een H gemerkt waren -- dat betekende dat daar een hond was, dus geen 'inbraakhuis': over voorbereiden gesproken. Die inbreker was vast nog meer van plan. En er is inderdaad (veel) later drie huizen verder in onze straat ingebroken, waarschijnlijk omdat deze mensen een groot computerscherm redelijk dichtbij de straatzijde in de woonkamer hadden staan (en ze hadden geen hond).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100