Wat mogen wijkverzorgenden tillen bij de verzorging van mensen thuis?

Wijkverzorgenden/verplegers moeten vaak mensen tillen als zij hen verzorgen. Dat kunnen zware mensen zijn. Dit kan belastend en schadelijk zijn voor de gezondheid van de verzorgende. Ik wil graag weten welke regels hen hierbij beschermen (ik denk in de Arbowet of de CAO)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een werknemer mag tillen. De last mag echter geen gevaar opleveren voor de veiligheid en of de gezondheid van de werknemer (Arbobesluit 5.2). Tillen en dragen moet in de risico-inventarisatie en -evaluatie opgenomen zijn en afhankelijk van het risico bestreden worden via een plan van aanpak. NIOSH-methode Om tilhandelingen te beoordelen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. Een van de meest gebruikte is de NIOSH-methode, die niet alleen kijkt naar het gewicht van het voorwerp, maar ook naar de omstandigheden waaronder het wordt verplaatst. Zoals de frequentie, de afstand van de verplaatsing, de hoogte tot de vloer en de draaiing van het lichaam. Op basis van deze gegevens berekent de NIOSH-methode het aanbevolen gewicht. Maximaal is dat 23 kg, maar dat geldt dan voor een ideale tilsituatie. De Inspectie SZW hanteert deze methode als beoordelingsmethode van tilhandelingen. De werkgever dient wel hulpmiddelen beschikbaar te stellen indien dat nodig is, om het tillen minder belastend te maken, denk daarbij aan tilliften, bedverhogers en dergelijke.

Bronnen:
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/till...

Er is een Europese norm die (zie de bron) in het algemeen 25 a 23 kilo tillen toelaat (bron is Belgisch maar Europese regels gelden ook in Nederland). Daar moet een wijkverpleegkundige zich derhalve ook aan houden. Overigens wil 'je houden aan deze richtlijn' niet zeggen dat je geen til-gerelateerde klachten kunt krijgen. Toegevoegd na 43 seconden: eh oeps de bron ontbrak, nu wel aangegeven!

Bronnen:
http://www.ergonomiesite.be/arbeid/gewicht...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100