Wie moet betalen als een passagier uit een auto stapt en de auto ernaast beschadigt?

Stel een passagier stapt uit op een prive parkeerterrein en duwt haar deur tegen de deur van een naaste auto. Is dan de wa verzekering van de passagier veranwoordelijk of de eigenaar van de auto?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit wordt op de autoverzekering verhaald. Via de WA van de passagier proberen de no claim te behouden werkt niet. Dan zou bij iedere schade altijd 'een ander' gereden hebben.

Er is een gedeelde verantwoordelijkheid. De bestuurder is de baas en is verantwoordelijke voor de inzittende en hun handelen. Maar als duidelijk is dat de bestuurder van het voertuig duidelijk instructies heeft geven over het voertuig en het voertuig of deel er van dus de deur verkeerd wordt gebruikt, dan is de dader dus de passagier volledig verantwoordelijk. Maar de pasnsagier is aansprakelijk te stellen vooral als deze passagier volledig handelingsbekwaam is. Soms wordt ook gekeken naar verzekering en wie het beste verzekerd is en meestal is de bestuurder standaard beter verzekerd. Want is het voertuig die schade veroorzaakt of de bediener van het voertuig. Het lijkt heel simpel, maar aansprakelijkheid en verzekeringen is al snel specialisten werk. Toegevoegd na 6 minuten: Bij een privé terrein heb soms ook nog te maken met de huisregels van het terrein. Soms is zelf nog de eigenaar van het terrein aansprakelijk voor de schade die ontstaat op zijn terrein. Of zelfs omgekeerd als je schade veroorzaak op het terrein van een ander. Dan kan de eigenaar je aansprakelijk stellen voor de schade veroorzaakt op zijn terrein. Toegevoegd na 10 minuten: De bestuurder of eigenaar van de auto is meestal sneller te achterhalen, dan de passagier, dus deze wordt meestal als eerste aansprakelijk gesteld. En het is aan de bestuurder/eigenaar om te bewijzen dat iemand anders de autodeur heeft bedient. In de toekomst zal de bestuurder ook de deuren kunnen bedienen en vrijgeven. En er is ook nog zoiets als kinderslot.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100