is een (valse) alarm om winkel te ontruimen strafbaar?

Het melden van een vals bomalarm is strafbaar. Geldt dit ook voor een winkel die een (vals) ontruimingsalarm geeft zogenaamd als "oefening"? Waar enkele honderden mensen het slachtoffer van worden die niet eens geïnformeerd worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is in principe niet strafbaar in het kader van een oefening of een foutje. Een valse melding bij de hulpdiensten daarentegen, is wel strafbaar als deze opzettelijk is gedaan. Een oefening moet de realiteit zo dicht mogelijk benaderen en dus hebben ze mensen nodig bij hun oefening. Liever slachtoffer van een brandoefening dan slachtoffer van een brand. Toegevoegd na 2 minuten: Even het wetsartikel erbij gezet.

Bronnen:
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/142.html

Als je een ontruimingsoefening organiseert moet je de hulpdiensten op de hoogte brengen door de meldkamer in te lichten, zij willen meestal wel mee doen met de oefening. Je kan dan ergens alarm maken, zij houden de melding tegen waardoor deze niet naar de hulpdiensten gaat en deze niet voor niets uitrukken. Wil je een oefening met hulpdiensten met je dit ruim van te voren regelen zodat dit ingepland kan worden. Regel je een spontane ontruiming zonder meldkamer in te lichten en de hulpdiensten komen voor niks kunnen ze een rekening presenteren. Maar als het op een misverstand berust zullen ze dit niet snel doen, tenzij het te vaak gebeurd. Mensen in de gebouwen hoef je niet op de hoogte te brengen, beter zelfs van niet om het zo echt mogelijk te laten lijken. Dit kan aardig wat schrik te weeg brengen maar beter te oefenen en nooit te hoeven gebruiken dan nooit oefenen en niet weten wat te doen bij een echte calamiteit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100