Mag je parkeren op een parkeerplaats waar een bordje 'parkeren bewoners' hangt?

Het gaat om een rij parkeerplaatsen voor een rij met woningen. Er hangt een bordje 'parkeren bewoners' maar er is geen sprake van vergunninghouders.

Ik ben benieuwd of zo'n bordje voldoende is om andere automobilisten te verbieden daar te parkeren. Dat het netjes is om hier niet te parkeren begrijp ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het gaat om een gewoon bordje, wit met zwarte letters (ik kom ze ook wel eens tegen) dan is het geen rechtsgeldig verkeersbord. Het gaat namelijk niet om een verkeersbord dat is opgenomen in bijlage 1 van het RVV (regelement verkeersregels en verkeerstekens). Er kan dan ook niet op gehandhaafd worden: het is alleen bedoeld om niet-bewoners te weren uit de wijken op grond van een beroep op hun onwetendheid (niet iedereen weet dat die borden helemaal niet rechtsgeldig zijn) of gewoon op hun fatsoen. Dat laatste is op zich niet erg, maar ik vraag me wel altijd af of ze nu echt verwachten dat wanneer je als niet-bewoner in die wijk moet zijn omdat je bijvoorbeeld op visite gaat, je je auto tweehonderd meter verderop gaat zetten. (En met mijn gehandicaptenparkeerkaart mag ik zelfs tot drie uur parkeren bij een parkeerverbod, buiten de vakken op een woonerf of langs een gele onderbroken streep, dus borden die al niet eens rechtsgeldig zijn negeer ik echt als ik verder geen geschikte plek kan vinden.) Toegevoegd na 7 minuten: Nog even nagezocht. Je bent in elk geval niet de enige die deze vraag heeft: "Uitsluitend witte bordjes (waarschijnlijk model onderbord) hebben in dat opzicht geen enkele rechtsgrond. De basis moet namelijk liggen in bebording als bedoeld in het RVV, waarbij dergelijke bordjes als onderbord de uitzondering op het geplaatste verkeersbord aangeeft." Bron: http://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?f=70&t=23327 "De parkeerborden die het stadsdeel Amsterdam Zuid deze week in de wijk Buitenveldert heeft laten plaatsen, zijn niet rechtsgeldig. Op de borden staat dat parkeren alleen is toegestaan voor bewoners, maar mensen die in de wijk parkeren maar er niet wonen, kunnen niet worden beboet. De borden zijn slechts bedoeld om parkeerders van buiten de wijk af te schrikken." Bron: http://www.napnieuws.nl/2012/01/18/parkeerborden-buitenveldert-niet-rechtsgeldig/ Ik vraag me af of die borden echt helpen. Mij lijkt dat als er een probleem is, de gemeente beter een echte oplossing kan bedenken. Zoals betaald parkeren en/of een zone voor vergunninghouders. Al willen bewoners dat vaak ook niet, omdat zij daar zelf evengoed meer aan moeten betalen.

Volgens mij zit het zo. Als het bord geplaatst is onder een verkeersbord, bijvoorbeeld die met een P heet het een onderbord en is het een toevoeging op het verkeersbord. Dit maakt het rechtsgeldig, waardoor alleen bewoners hier mogen parkeren. Staat er gewoon een bord met de tekst erop, is het niet rechtsgeldig.

Als de parkeerplaatsen op de openbare weg liggen heeft zo'n bordje geen waarde. Het kan ook zijn dat de parkeerplaatsen op eigen, maar wel openbaar toegankelijk, terrein liggen. Dan is het een waarschuwing dat je op dit privé terrein niet mag parkeren. Op eigen terrein mag de eigenaar bepalen wie mag parkeren. Op de foto rechts een openbare parkeerplaats en links een rijtje prive parkeerplaatsen met een bordje "parkeren bewoners".

op eigen terrein, dat is bijna altijd zo, VvE eigendom, net als een oprit in je tuin.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100