Hoe kun je zeker weten dat er niet met een keurmerk gefraudeerd is? Of kun je daar nooit 100% zeker van zijn?

Je hebt het waarschijnlijk weleens gehoord, dat sommige Fair Trade-producten bij nader inzien toch minder 'fair trade' waren dan dat er beweerd werd, of dat 'gewoon' vlees weleens het etiket met het Beter Leven Kenmerk krijgt... Hoe kun je er zeker van zijn dat het goed zit met wat je koopt, en dat er niet met keurmerken gefraudeerd is ofzo? Of kun je daar nooit helemaal zeker van zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt er nooit helemaal zeker van zijn. Er gelden strenge procedures en richtlijnen voor een keurmerk waarin instanties elkaar weer moeten controleren. Maar als ergens in de lijn iemand moedwillig besluit te frauderen en ergens anders faalt de controle dan kan het toch fout gaan. Hoe goed een keurmerk ook is, menselijke fouten zijn niet uit te sluiten.

Achter ieder keurmerk zit een organisatie die dit keurmerk verleend. Deze moet aan kunnen tonen ( en controleren) dat het keurmerk terecht verleend is. Als zij dit niet kunnen zou je dit bij bijvoorbeeld de reclame code commissie of de voedsel en waren autoriteit kunnen aangeven als zijnde misleidend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100