wat is het verschil tussen noodweer en noodweerexces?

Weet jij het antwoord?

/2500

Noodweerexces is noodweer waarbij de grenzen van van de noodzakelijke verdediging worden overschreden. Waarbij de overschrijding het onmiddellijke gevolg is van een hevige gemoedsbeweging die direct is veroorzaakt door hetgeen waartegen men zich verzette.

Bronnen:
http://nicokwakman.blogspot.nl/2011/11/noo...

Voor de strafmaat is er geen verschil. Noodweer is dat je verdedigt op een juiste manier (legaal). voorbeeld: iemand begint jouw aan te vallen met een mes jij slaat hem neer en breekt zijn tand. De rechter zal oordelen dat jouw niet te verwijten valt Noodweerexces is dat je je harder vededigt dan noodzakelijk is (in principe strafbaar MAAR:!!) maar omdat de rechter snapt dat je door emotie die de dader opwekte je even hebt laten gaan, krijg je geen straf opgelegd. Je hebt dus wel een strafbaar feit gepleegd maar door dat je noodweerexces hebt aangevoerd gebeurt er ook niks negatiefs met jou. http://www.haansadvocaten.nl/beroep-doen-op-noodweer-of-noodweerexces Toegevoegd na 1 minuut: Noodweer is dus net als noodweerexces een strafuitsluiting. Toegevoegd na 16 minuten: Als je iemand vermoord omdat hij jouw een klap geeft zal nooit als noodweerexces gelden. Toegevoegd na 18 uur: Goede opmerking, Als je iemand vermoord* omdat hij jouw een klap geeft zal nooit als noodweerexces gelden. *Wanneer dit dus als moord wordt aangemerkt (niet doodslag).

Even een breakdown van artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht. Artikel 41 1Niet strafbaar is hij die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding. -Dit betekent dus dat je bij noodweer niet strafbaar bent, wat logisch is. 2 Niet strafbaar is de overschrijding van de grenzen van noodzakelijke verdediging, indien zij het onmiddellijk gevolg is geweest van een hevige gemoedsbeweging, door de aanranding veroorzaakt. -Dit stuk gaat over noodweerexces en bevat wat meer onderdelen waarop het spaak kan lopen. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je op dat moment uit (bijvoorbeeld) een panieksituatie reageerde. Als voorbeeld kun de volgende situatie nemen: Je fietst door het donker en wordt opeens door meerdere mensen van je fiets getrapt. Je ligt op de grond in paniek en wilt je verdedigen, toevallig ligt je kettingslot vlak naast je en je slaat een van je aanvallers in een coma. Wettelijk gezien is deze handeling uiteraard strafbaar, maar als je je beroept op noodweerexces en dat gehonoreerd wordt, wordt er afgezien van schuld. Dan heb je nog 2 belangrijke verschillen tussen noodweer en noodweerexces. Je hebt namelijk 2 onderdelen nodig voor een veroordeling, wederrechtelijkheid en schuld. Noodweer is een rechtvaardigingsgrond, dat betekent dat er niet naar de gedragingen van de persoon gekeken, maar de omstandigheden waarin de persoon verkeert. De rechtvaardigheidsgrond haalt het wederrechtelijk karakter van de handeling weg en is in beginsel dus niet strafbaar. Noodweerexces is een schulduitsluitingsgrond. Hierbij wordt dus naar de gemoedstoestand van de dader gekeken (paniek, blinde woede, etc.) en niet naar de omstandigheden. De actie is dan altijd nog wel wederrechtelijk, maar door de staat waarin de persoon verkeerde kan er beroep gedaan worden op noodweerexces. Als het noodweerexces aannemelijk verklaard wordt, rust er op de dader geen schuld en word je dus niet veroordeeld. De actie op zichzelf is nog altijd wel strafbaar als de persoon bij zijn volle verstand is, dus in beginsel strafbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100