Iemand verkeert in een noodsituatie (verstikking) maar wil absoluut geen hulp. Ben je strafbaar als je die wens inwilligt en niet 112 belt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Niet Reanimeren Penning is een behandelverbod ten aanzien van reanimeren. Een op zich zelf staande verklaring gedragen aan een halskettinkje, voorzien van pasfoto, handtekening. De penning is een (uiterst korte) niet-reanimeren verklaring die men zichtbaar om de hals dient te dragen. Men dient de penning zichtbaar te dragen, zodat deze opgemerkt moet worden bij reanimatie. De EHBO-er mag niet op zoek gaan naar de penning, omdat tijdverlies betekent. Mensen die wel gereanimeerd willen worden kunnen dan namelijk tekort worden gedaan. In geval van bijvoorbeeld een ongeluk zal een hulpverlener deze penning snel zien en weten dat het de wil is om niet gereanimeerd te worden. Men verbiedt met de penning onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie. Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo) mag men dan niet worden gereanimeerd. Mocht de EHBO-er bij het ontbloten van de borst tijdens het reanimeren een penning aantreffen, dan KAN hij stoppen met reanimeren, maar MAG ook doorgaan tot professionele hulpverleners aanwezig zijn. De professionele hulpverlener dient de penning te respecteren en te stoppen of niet te beginnen met de reanimatie. Toegevoegd na 22 minuten: Er bestaat een onderscheid tussen een volledige luchtwegblokkade (verstikking) en een partiële blokkade (dreigende verstikking). Verstikking kenmerkt zich door geluidloosheid, totale stilte en een snel verloop van de verschijnselen. Bij een dreigende verstikking kan er wel geluid vrijkomen. Men dient zo spoedig mogelijk hulp te verlenen en 112 te bellen, ook tegen de wens in van de patiënt. Het professionele ambulance personeel zal dan beslissen wat er verder moet, kan en mag gebeuren. Toegevoegd na 55 minuten: De patiënt brengt de hulpverlener in ernstige gewetensnood door vast te houden aan de mondelinge wens en onbekende schriftelijke verklaring waardoor er iets ernstigs kan gebeuren. Stel dat de verklaring niet gevonden wordt, dan loopt u het risico beschuldigd te worden van verwijtbaar handelen (of het nalaten van vereist handelen) met in het ernstigste geval: dood door schuld. Patiënt zegt niet naar het ziekenhuis te willen, dat moet hij dan met het ambulancepersoneel regelen en vertellen waar zijn papieren verklaring ligt en wat die inhoudt.

Ja. Je bent verplicht hulp te verlenen. Als iemand een niet-reanimeren penning heeft, hoef je die persoon niet te reanimeren. Dat kun je aan de buitenkant echter niet zien behalve als betrokkene nog in staat is hem te tonen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100