Kan je buren verplichten de dakgoeten te reinigen ?

Wij wonen in een rijtjeswoning(koop)met puntdaken. Tussen onze huizen zitten dakgoten. Wij hebben iemand die de goten elk jaar voor ons schoonmaakt en geven hem er uiteraard iets voor.
De buren aan 1 kant laten zich dat lekker aanleunen en hebben nog nooit zelf aanstalten gemaakt ook maar iets te regelen of zelf die knaap eens wat toe te stoppen. Op verzoeken van ons wordt niet gereageerd. Ik hoeverre is een buur verplicht om mee te betalen als we het bijvoorbeeld door een bedrijf zouden laten doen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet, een verplichting is er alleen als er een contract is, waar zowel de uitvoerder van het schoonmaken en de goten als de buren een handtekening onder hebben gezet, ook een contract waar de buren een overeenkomst hebben dat zij gezamenlijk de kosten betalen is geldig, dit geldt ook voor een mondelinge overeenkomst, al is de laatste moeilijk te bewijzen. In veel koophuizen is er een vereniging van eigenaren, die beheren een pot waar iedereen een bepaald bedrag per maand instort, hiervan worden deze kosten dan ook betaald, is ook dat er niet, dan zullen jullie de buren moeten overtuigen van de noodzaak van het reinigen van de goten en daarna een contract op moeten stellen, waar alle partijen het mee eens zijn.

Waarschijnlijk kan dit wel. Een bijzondere vorm van Nederlands recht is het burenrecht, te vinden in titel 5.4 van het Burgerlijk wetboek (vanaf artikel 5:37). Artikel 37 luidt direct dat buren niet bepaalde dingen mogen doen of nalaten die de ander onrechtmatig hinder kunnen veroorzaken. De genoemde lijst is niet uitputtend. In dit geval lijkt mij dat ieder verantwoordelijk is voor het eigen onderhoud, zeker wanneer gebrek daaraan overlast kan veroorzaken bij anderen. Een bijdrage in de kosten hunnerzijds is dan wel het minste wat je mag verwachten.

Bronnen:
http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-5...

Als dit een gemeenschappelijke dakgoot is, moeten we een titel verder kijken, namelijk bij mandeligheid, en dan art 5:65 BW dat heel duidelijk stelt dat de kosten gedeeld moeten worden. Die mandeligheid zou in het kadaster terug te vinden moeten zijn (art 5:60 BW) en waarschijnlijk ook in andere aktes rond de koop van het huis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100