Staat in onze grondwet dat het homohuwelijk is toegestaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de grondwet staat in artikel 1 het gelijkheidsbeginsel dus geen onderscheid op basis van geslacht. Dus elke Nederlander mag trouwen zonder dat hier onderscheid in gemaakt wordt op basis van geslacht, ras, godsdienst, levensovertuiging of politieke gezindheid. Wel wordt de regels rond huwelijk in andere wetten uitgewerkt. Bijzonder is dat wel onderscheid op basis van leeftijd mogelijk is. Dus op basis van leeftijd mag wel verboden worden om te trouwen.

Nee niet in de grondwet. Maar in het burgerlijk wetboek: De Nederlandse Wet van 21 december 2000 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht (Wet openstelling huwelijk), ingegaan op 1 april 2001, heeft Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (over personen- en familierecht), met als voornaamste wijziging de toevoeging van de bepaling in artikel 30 Toegevoegd na 1 minuut: Overigens staat er over het huwelijk niets in de grondwet (dus ook niet het traditionele huwelijk) Dit wordt allemaal in het burgerlijk wetboek beschreven

In Nederland kunnen 2 mannen of 2 vrouwen met elkaar trouwen (homohuwelijk). Een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht is bijna hetzelfde als een huwelijk tussen een man en een vrouw. Er zijn wel belangrijke verschillen als de partners kinderen krijgen. Het staat in de Wet openstelling huwelijk. Deze wet heeft als datum 21 december 2000 en het leidde tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Toegevoegd na 2 minuten: De Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden (1983) bevat geen bepalingen over het huwelijk. Het wettelijke burgerlijk huwelijk is in Nederland geregeld in boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin zijn rechten en plichten van de huwelijkse staat vastgelegd.

Bronnen:
http://www.nieuwegrondwet.nl/emancipatie-t...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100