Mag je in het buitenland trouwen als minderjarige?

In Nederland is het normaal gesproken zo dat je minimaal 18 moet zijn voordat je mag trouwen. Soms wordt er een uitzondering gemaakt als je bijv. samen een kind hebt, dan wordt dit verlaagd naar 16.

In sommige landen is het zo dat het al legaal is om te trouwen op je 14. Zou je als Nederlander naar zo'n land mogen (met bijv. een tijdelijk visum) om daar dus als minderjarige te trouwen, of ben je (omdat je de Nederlandse nationaliteit hebt) gebonden aan de Nederlandse wet? Het lijkt me logisch, dat wanneer je ze trouwen het huwelijk niet voor de Nederlandse staat wordt erkend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat verschilt per land. Voor sommige landen geldt dat je om te kunnen trouwen een zogenaamde 'verklaring van huwelijksbevoegdheid' moet halen bij de burgerlijke stand in Nederland. Deze verklaring krijg je niet als er naar Nederlands recht belemmeringen bestaan voor het huwelijk, zoals minderjarigheid. Niet alle landen vragen echter een dergelijke verklaring. Daarom kan ook nog steeds huwelijksdwang voorkomen. In het buitenland gesloten huwelijken moeten echter altijd apart in Nederland geregistreerd worden. En het huwelijk zal door de Nederlandse staat niet erkend worden totdat beide partners 18 jaar zijn geworden. Dus ja, afhankelijk van het land kan het wel maar het huwelijk zal in Nederland dan niet erkend worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100