Mag een journalist in een oorlogsgebied een wapen dragen?

Journalisten die naar oorlogsgebieden gaan hebben vaak levensgevaarlijk werk.
Mijn vraag is daarom: mag een journalist in een oorlogsgebied een wapen dragen om zichzelf in een noodsituatie te kunnen verdedigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat zou het werk eerder gevaarlijker dan ongevaarlijker maken. Waar moeten ze zich tegen beschermen dan? Het is nu al zo, dat journalisten soms worden gezien als spionnen, als je ze dan van wapens gaat voorzien om "terug te schieten" worden het meer soldaten die ook nog eens af en toe een journalistiek stukje schrijven. Een journalist is per definitie in het oorlogsgebied om onbevooroordeeld en zonder missie verslag te doen van de situatie. Dat is zijn werk. Wonderwel genoeg worden journalisten zelden tot nooit als krijgsgevangenen opgepakt, wel als ongewenst vreemdeling weer over de grens gezet. Vergelijk het met het bewapenen van Rode Kruismedewerkers, of Artsen-zonder-Grenzen. Als de soldaten van de vijand weten dat die zomaar gaan schieten, is het gedaan met de konvooien die ongehinderd met rode kruizen op het dak moeten kunnen gaan.

Nee alleen een kogelvrij vest Toegevoegd na 3 minuten: een journalist gaat alleen naar plaatsen waar hij veilig kan werken ook tijdens een oorlog Journalisten in oorlogs gebieden dragen altijd een kogelvrijvest. Toegevoegd na 10 minuten: Journalisten zijn neutrale waarnemers. Geen enkele journalist mag een wapen dragen bij het uitvoeren van zijn job

Bronnen:
http://www.journalistenentrauma.be/veiligh...
http://www.nvj.nl/veiligheid/
http://www.nvj.nl/veiligheid/veiligheidstr...

In oorlog en liefde is alles toegestaan.

Een wapen mag hij dragen, wellicht, maar daar heeft hij niets aan... Dan is hij snel zelf doelwit... Zal een Rode Kruis hulpverlener een wapen dragen, ik denk het niet, dan zou dat offensief aangemerkt kunnen worden en van partijdigheid getuigen... Als ik journalist was, dan zou ik geen wapen dragen, dat zou ik dan niet durven... :-))

Dat ligt aan de wetten van dat land. Als burgers wapens mogen dragen, dan journalisten ook. Mogen de burgers het niet, dan journalisten ook niet. Daarnaast zullen ze het vaak toch niet doen omdat het een extra risico inhoudt. Als je een wapen bij je hebt ben je mogelijk gevaarlijke vijand, zonder wapen heb je hier toch minder snel last van.

Nee,dan zal hij bij gevangenname niet als neutraal worden beschouwd en kan dan gefusileerd worden.

De deontologie van een journalist laat dit niet toe, want op die manier is hij niet meer neutraal en neemt deel aan het geweld ,o f hij dat wapen nu gebruikt o f niet. Zijn wapen is zijn PEN en/ of FOTOTOESTEL.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100