Stel dat er flink was geknoeid met de kilometerteller van mijn pas gekochte auto, is er dan sprake van bedrog?

Het gaat om een fors aantal km's. Ik zie op internet dat de overeenkomst ontbonden kan worden conform artikel 7:5 BW, maar dat heeft toch niets met bedrog te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het artikel 7:5 BW heeft inderdaad niets met plegen van bedrog te maken. Het omschrijft alleen maar wat wordt verstaan onder “ consumentenkoop”. Artikel 5 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek definieert het begrip Consumentenverkoop als volgt: particuliere koper versus professionele verkoper van een roerende zaak. Dus bv. de koop van een auto bij een garagebedrijf. Koopt men als particulier een auto van een andere particulier dan is er geen sprake van consumentenverkoop en kan de weg tot het verbreken van de koopovereenkomst een lange moeizame weg worden. Indien men een auto heeft gekocht en wil men de verkoper aanspreken over de eventueel teruggedraaide kilometerstand dan is het van belang dat de koop van de auto valt onder het begrip consumentenverkoop, dus gekocht bij een professionele verkoper. Is de auto gekocht van een particulier en heeft men zelf de kilometerstand niet vooraf gecheckt via de Nationale Auto Pas, dan is de verkoper alleen aansprakelijk als hij op de hoogte was. Dat bewijs is moeilijk te leveren. Alleen als dat lukt kan de koopovereenkomst worden ontbonden. Staat er op de koopvereenkomst: 'kilometerstand onlogisch' of is er niets ingevuld dan kan men de verkoper niet aanspreken.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/Boek...

Het betekent dat bij een bepaalde mate van bedrog de koop ongedaan kan worden gemaakt en de koper zijn geld terug kan eisen.

Natuurlijk is dat bedrog als dit terugdraaien niet vermeld is bij de verkoop, Dit wil niet zeggen dat de verkoper de bedrieger is want die kan hem ook in goed vertrouwen hebben gekocht. Maar ergens heeft er iemand bedrog gepleegd. Robby BB

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100