Kan ik een zaak spannen tegen een arts/verpleging als zij niet eerlijk en transparant zijn geweest?

De laatste paar dagen voor mijn oma’s overlijden zaten mijn moeder en ik dagelijks aan het bed van mijn oma toen een zuster haar een morfine drankje (Oramorph) wilde geven. Mijn moeder schrok daar zo erg van dat zij het drankje door de gootsteen weggespoelde. Hierdoor kwamen wij in gesprek met de hoofdzuster, de manager van het verpleeghuis en een waarnemende arts. Geen van allen wilden beantwoorden onze vraag wanneer zij met het drankje waren gestart, laat staan dat zij mij, noch mijn moeder het medisch dossier lieten inzien, terwijl wij daar nadrukkelijk om hadden gevraagd.

Toen ik de waarnemende arts er mee confronteerde dat het drankje als doel dient om iemand te laten wegglijden, ontkende zij dit. Zij beweerde dat het drankje werd gegeven, zodat mijn oma minder pijn zou lijden (zij had doorligplekken en was erg vermagerd) en minder zou rochelen. Maar omdat mijn oma volgens de arts veel pijn leed, moest zij een morfine injectie krijgen. Ondanks dat mijn moeder en ik hier niet in mee stemden, werd de injectie toch gegeven. Veertien uur later overleed mijn oma.

Het is nu 2 weken later. Het voorval knaagt nog steeds aan ons. Wij hebben ervaren dat het personeel niet eerlijk en transparant is geweest. Mede omdat wij pás 2 weken voor het overlijden werden ingelicht dat oma achteruit ging, maar bij aankomst - nog op dezelfde dag na dat bericht - was oma niet veel meer dan vel over been, terwijl zij eigenlijk nog wilde eten en drinken, maar met morfine ging dit niet meer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is inderdaad geen nette gang van zaken, maar ik geloof niet dat het een sterke zaak zou maken. Je moet zeker een officiële klacht indienen bij het ziekenhuis, dat is een sterke boodschap.

Ik denk niet dat een zaak tegen de behandelend arts veel succes heeft. Want wie heeft de verantwoordelijkheid? Hoe oud was je oma? Waarom mocht ze niet rustig sterven? Waarom heeft jouw moeder bezwaar tegen het toedienen van een pijnstiller? En waarom mocht ze zelfs geen morfine-injectie? Wat wilden jullie dan? Dat oma veel pijn zou hebben? ORAMORPH oplossing is een sterk werkende pijnstiller die zowel op het centrale zenuwstelsel als op het zenuwstelsel elders in het lichaam werkt. Ik denk dat er vooral iets mis is gegaan in de communicatie. Dus ga nog eens rustig praten, laat je alles goed uitleggen en beslis dan of je een klacht indient.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100