Na verkoop van woning doet zich een oud, aan kopers gemeld, probleem voor. Ben je aansprakelijk als er ook nog garantie vd aannemer op rust?

Wij zijn door Het Hof veroordeeld tot een zeer grote schadevergoeding voor de lekkage/vocht in de aanbouw van onze verkochte woning.
Het Hof zegt dat et wellicht niet verwijtbaar is, maar dat wij wel aansprakelijk zijn.
Bij verkoop van de woning hebben wij vooraf gemeld dat er tot 2 jaar daarvoor lekkage/vocht in een hoek van het kantoor was. De aannemer heeft dit hersteld. De kopers hebben dit voor de aankoop laten onderzoeken door een deskundige. Hoewel de deskundige aangaf dat er geen vocht meer was en óók de constructieve opbouw, kozijnen, dakbedekking, aansluitingen met overige bouwdelen en dergelijke is het toch weer gaan "lekken". Ondanks dat er in de koopovereenkomst is opgenomen: 1.mededeling van vroegere lekkage 2. koop met alle (on-)zichtbare gebreken 3. verkopers staan niet in voor de afwezigheid van gebreken 4. overdracht van garantie van o.a. (onder-) aannemers.
Vraag: hoe kan het dat als er op een aanbouw nog garantie van de aannemer rust, dat de verkopende partij nog steeds aansprakelijk is voor dit euvel.
Vraag: Hoe hadden wij onze woning moeten/kunnen verkopen om dit risico niet gelopen te hebben.
Vraag: welke mogelijkheden tot klagen staan ons nog open? (behalve de pers)

Weet jij het antwoord?

/2500

Jullie hadden een overeenkomst met die aannemer. Gegeven de garantei zoe=u ik me met die claim tot de aannemer wenden en daar weer terughalen. De koper is nu eenmaal met jullie een overeenkomst aangegaan en jullie weer met de aannemer. (Heb je wel juridische bijstand bij nodig.)

jullie hebben echt juridische bijstand nodig in deze. Zo op het oog rust de aansprakelijkheid bij de aannemer die de garantie heeft afgegeven.

Vraag 1: Hoe kan het dat als er op een aanbouw nog garantie van de aannemer rust, dat de verkopende partij nog steeds aansprakelijk is voor dit euvel? Antwoord: Je moet onderscheid maken in aansprakelijkheid en draagplicht. Aansprakelijk betekent dat de tegenpartij de schade op je kan verhalen. Dit wil niet zeggen dat je zelf de schade niet kan verhalen op de aannemer die fout werk heeft geleverd. Draagplichtige is degene wie uiteindelijk zijn geld kwijt is, dit zou in jouw geval heel goed de aannemer kunnen zijn. Het Hof heeft in ieder geval geoordeeld dat de koper je kan aanspreken op de schade. Je kunt hiertegen in beroep gaan bij de Hoge Raad of je geld proberen te verhalen op de aannemer (wat ook weer kan uitlopen op een procedure). Vraag 2: Hoe hadden wij onze woning moeten/kunnen verkopen om dit risico niet gelopen te hebben. Antwoord: Je hebt als verkoper nu eenmaal de plicht de woning af te leveren naar de redelijke verwachtingen die je als koper van de zaak mocht hebben. Het Hof oordeelt kennelijk dat hier niet aan is voldaan. Gelet op de meldingen die je hebt gedaan ben ik het met je eens dat de koper wel op de hoogte is geweest van het lekken. Misschien dat je gelet op dit feit nog een kans maakt in hoger beroep bij de Hoge Raad. Vraag 3: welke mogelijkheden tot klagen staan ons nog open? (behalve de pers) Zoals gezegd kun je of deze zaak aanvechten in hoger beroep bij de Hoge Raad of het geld proberen te verhalen op de aannemer.

je geeft het antwoord zelf al: "garantie van de aannemer" Ik stel voor om je te laten informeren bij de woonbond voordat je overhaast stappen gaat ondernemen, de woonbond kan je vooraf meestal al precies vertellen of een proces nodig is en hoe dat zal verlopen. In veel gevallen kan een telefoontje vanuit de woonbond naar de desbetreffende aannemer ook wonderen doen.

Bronnen:
http://www.woonbond.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100