Wat gebeurd er als een Nederlandse politieagent een verdachte neeschiet op Duits of Belgische grondgebied?

Als er een achtervolging plaatst vind en de verdachte vlucht de grens over naar bijvoorbeeld Duitsland of Belgie. Agenten rijden bijvoorbeeld iemand klem en het komt tot een schietpartij. Wat gebeurd er dan? Mogen ze als Nederlandse agent hun wapens gebruiken? Ik weet dat wanneer ze een verdachte achtervolgen en de verdachte de grens naderd, dat ze maar een stukje mogen achtervolgen. Maar wat nou als er wordt geschoten en ze raken iemand dodelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De regels van de gaststaat gelden kennelijk in zo'n geval, een citaat van de bron die ik hiervoor aanhaal dat daarover gaat is: "In alle gevallen van grensoverschrijdend politie-optreden gelden het recht en de wettelijke procedures van de “gaststaat”" Dus, als een Nederlandse agent Duitsland schiet wordt het daar onderzocht zoals het daar normaal gesproken gebruikelijk is en als een Duitse agent in Nederland schiet gebeurt het hier.

Bronnen:
http://rechtennieuws.nl/11343/nieuwe-polit...

Zodra de verdachte de grens over vlucht is het aan de politie in het andere land om deze op te vangen. Vaak wordt er niet eens over de grens gereden door de Nederlandse politie naar worden de verdachten opgewacht aan de andere kant door de politie van dat land waar de verdachten zich bevinden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100