Mag je, als je voorzitter bent van een stichting, iemand aannemen tegen vergoeding? En: mag je dan jezelf inhuren?

Stel: je hebt een stichting opgericht. Deze stichting is erg succesvol en er gaat steeds meer tijd inzitten. Om de stichting verder te helpen, moet je er meer tijd in stoppen dan alleen de avonduren. Mag je dan, vanuit je voorzittersrol van het bestuur, besluiten om jezelf (als natuurlijke persoon, of als extern bedrijf) in te huren?

Alles uiteraard tegen marktconforme (of lagere) uur-vergoeding. Dus geen frauduleuze intenties.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet er in ieder geval eerst de statuten op na slaan, om te kijken of het kan. Daarin staat namelijk de wijze van benoeming en ontslag van de bestuurders beschreven. Ik zou het echter niet zo moeilijk maken. Ook bij een stichting is het namelijk toegestaan om betalingen te doen aan oprichters of bestuurders voor de door hen gemaakte onkosten, of ter vergoeding van de ter beschikking gestelde tijd. Als een meerderheid van het stichtingsbestuur (alles natuurlijk wel volgens de statuten en het eventuele huishoudelijk reglement) beslist dat je recht hebt op een kostenvergoeding, dan mag je die gewoon ontvangen. Daar zijn geen ingewikkelde constructies voor nodig.

Inderdaad afhankelijk van je statuten. Ik zou e.e.a. in ieder geval dat vast laten leggen in een (Algemeen)bestuurvergadering om problemen te voorkomen met andere (of toekomstige) bestuurders . Je zal niet de eerste zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100