waarom is een verklaring bij de rechtszaak belangrijk voor de slachtoffer?

Als u wilt dat er een verklaring wordt voorgelezen op de zitting, dan verzoek ik u een verklaring op te stellen, die op de zitting kan worden voorgelezen:

Dit krijg je te horen dan van jou advocaat als slechtoffer. Wat moet je doen ? wie van jullie weet of het wel zin heeft om zo een verklaring op te stellen. Ja .... als slechtoffer denk je ik zou toch niet kunnen zeggen in woorden wat mij is al gedaan.

waarom zou een slechtoffer een verklaring willen opstellen?
waar is dat goed voor.


Helpt de slechtoffer om zo een verklaring om te stellen of is het allen om dat in het Wet moet/staat/hoort. wat heeft de slechtoffer zelf hier aan?Krijgt de slechtoffer zijn heel rechten dan ? word beter naar de slechtoffer geluisteert ? heeft zo een verklaring invloed op het proces ?


alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo'n verklaring kan wel invloed hebben op het proces, als er na het voorlezen van de verklaring van het slachtoffer, geen enkele emotie of berouw aan de dader valt te bemerken, of als de rechter hierdoor de zaak anders ziet, kan dit zijn straf wel degelijk in zijn nadeel uit laten komen, ook kan het voor jouw verwerking goed zijn, te verwoorden wat jouw is overkomen en wat jij daarbij voelt, als je de verklaring wilt schrijven, doe dat dan met behulp van je advocaat of een andere gespecialiseerd persoon. Sterkte hierbij.

Het is nog niet lang dat een slachtoffer "gehoord" wordt in de rechtzaal. Vroeger was er in de rechtbank plaats voor 1. de verdachte/dader 2. de verdediging (advocaat) en 3. de rechter (+ griffier en mogelijk andere personen van de rechtbank). Inmiddels is er de mogelijkheid om als slachtoffer of familie van, een verklaring af te leggen die voorgelezen wordt. De reden hiervan is dat het voor (sommige) slachtoffers of familie heel belangrijk is (kan zijn) om gehoord te worden. Dat houdt in dat iemand, (voorbeeld:) bij een gewelddadige overval waarbij een winkelier ook nog vermoord wordt, de vrouw van het slachtoffer kan vertellen hoe erg het is wat de veelal zeer jonge daders op hun geweten hebben, gedaan hebben: iemand VERMOORD, een vader/moeder/dochter/zoon/kind van iemand is er NIET meer... komt nooit meer thuis, zal nooit zijn kind zien opgroeien, zal nooit zijn vrouw kunnen bijstaan bij het opvoeden van de kinderen. Al dit leed, want dat is het, kan "verwoord" in een verklaring door een ander voorgelezen worden om iedereen te laten delen in het verdriet, de onmacht van wat er gebeurd is. Het is vaak zo dat slachtoffers/achterblijvers het héél belangrijk vinden dat de dader(s) (de verdachten) horen en misschien leren wat een verdriet zij door hun acties veroorzaakt hebben, ook omdat daders vaak nog zo jong zijn, dat ze zich vaak nog niet realiseren wat ze doen of gedaan hebben. Het is ook zo dat als je iets ergs gebeurd is, je heel vaak het advies krijgt om "iets van je af te schrijven", dat houdt: alles wat er gebeurd is, ervoor, tijdens en na "iets", alles dus op te schrijven, dat werkt therapeutisch, d.w.z. helend, je verwerkt op deze manier vaak beter en soms sneller nare/erge gebeurtenissen. Het is zeker niet bedoeld om de rechter/rechtbank te beïnvloeden, het is ook niet bedoeld omdat het in de wet staat, want het MAG, het moet NIET.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100