Als je als oudere aan huis bent gebonden, moet je dan een id-kaart hebben om je te legitimeren?

Mijn moeder is bijna 89 jaar en komt de deur niet meer uit. Een id-kaart lijkt me daarom weggegooid geld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja,dat is beslist een overbodige uitgave,het aanschaffen van een I.D. kaart. Bovendien zul je als oudere niet snel gevraagd worden naar zo'n kaart.

Een ID kaart is dan weggegooid geld, maar ze moet dan wel in het bezit zijn van een paspoort, dan is een ID kaart niet nodig.

Soms heb je hem nog wel nodig, b.v. als ze zou gaan verhuizen naar een huurwoning of zorginstelling. Of bij het afsluiten van een telefoonabonnement. Ik noem maar wat. Daarentegen heb je met een week een nieuwe idkaart.

Ook in ziekenhuizen wordt naar je ID gevraagd, maar al bij aanname van een pakketje kun je dat nodig hebben, er zijn kleine dingen waar zo'n pasje toch noodzaak blijkt te zijn, sluit je moeder daarvan niet uit.

Je moet wél een id kaart of paspoort hebben alleen zal men niet zo moeilijk doen over een verlopen kaart. Stemmen mag je bv wettelijk met een kaart die verlopen is, om deze reden.

Ik neem aan dat deze vraag niet specifiek gaat om een ID-kaart, maar om het verplicht hebben van een legitimatiebewijs. En dan is het antwoord: JA! Ook iemand van 89 moet een legitimatiebewijs hebben. Dus een Nederlands paspoort of een ID kaart van de landen van de EU en de EER. Daar is geen leeftijdsgrens aan verbonden. Anders zou het bovendien leeftijdsdiscriminatie zijn en dat mag niet. Bovendien zou het raar zijn als iemand alleen op leeftijdsgronden niet "formeel" zou hoeven bestaan of te bewijzen dat diegene is, wie hij/zij is. Waar zou je dan de leeftijdsgrens stellen? Om te voorkomen dat het belang van de identificatieplicht voor de rechtshandhaving wordt ondergraven, is er geen recht op een coulante behandeling. Niet op grond van leeftijd. Niet op grond van het feit dat zij "de deur niet meer uit komt". En zeker komt ze nog eens de deur uit! Voor zorg. Voor hulp. Na haar overlijden. Jouw moeder zal dus niet op straat naar haar ID bewijs gevraagd worden, maar er zijn andere gelegenheden: Als ze medische zorg ontvangt, dus eens naar een ziekenhuis moet bijv. of aangemeld wordt bij een zorginstelling, dan moet ze een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien. Zorgverleners controleren daarmee of ze degene bent is bij het Burgerservicenummer (BSN) hoort. De overheid wil met de legitimatieplicht in de zorg fraude tegengaan.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...

U zult een identiteitsbewijs van u moeder nog meerdere malen nodig hebben zowel bij leven als na haar overlijden. Na een overlijden moet men een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen van de overleden om aanspraak te maken op bijvoorbeeld de uitvaartverzekering. Indien u dit niet kunt zijn de kosten voor u zelf. Ook dient er na overlijden een identiteitsbewijs bij de afdeling burgerzaken van uw gemeente te worden ingeleverd. Ook voor financiële producten zoals een bankrekening en verzekeringen dient uw moeder zelf in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs. Daarnaast zult u bij verschillende gelegenheden het identiteitsbewijs nodig hebben. Dit kan voorkomen bij controle van de sociale verzekeringsbank voor de aow maar ook in het ziekenhuis waar er verplicht een identiteitsbewijs moet worden getoond bij het ontvangen van zorg. Uw zorgpas zal dan in veel gevallen niet meer voldoende zijn. Als u geen GELDIG identiteitsbewijs kun overleggen zullen de zorgkosten voor u moeder zelf zijn. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig en mag maximaal€ 41,90 kosten. Dus als u moeder 119 wordt is zij slechts 125,70. Dit is een kleine investering die op later termijn u veel kosten, tijd en energie bespaard.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100