Hoe werkt justitie voor een onscheidbare Siamese tweeling?

Stel, de ene pleegt een moord tegen de zin van de andere in. Moet de onschuldige helft dan ook mee de bajes in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Justitie kan de veroordeelde niet opsluiten, want dat zou wederrechtelijke vrijheidsberoving van de andere helft van de tweeling inhouden. Formeel zou de dader worden veroordeeld, maar de straf zou niet ten uitvoer worden gebracht.

Een rechter houdt, als hij een professionele en verstandige rechter is, altijd rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. In dit geval is een gevangenisstraf onrechtvaardig voor de onschuldige helft van de tweeling. Hij zal dus overwegen de schuldige een grote boete te laten betalen in plaats van een gevangenisstraf op te leggen. De aanklager zal overigens eerder in de rechtzaak bij het eisen van de straf ook een straf hebben geëist waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Ik denk dat het niet zo makkelijk ligt. Ten eerste wist de ander van wat de een zou gaan doen. Dan niet aan de bel trekken of de vermoorde waarschuwen is al fout dus de ander is al minstens medeplichtig. Je komt lichamelijk echt nergens hoor als de ander niet wil wat de een gaat doen.

Ja. Ook al heeft hij de moord niet gepleegd, hij heeft ook geen beschikking over het lichaam dat de moord gepleegd heeft. Betekend kortweg dat de dader de straf krijgt maar het andere hoofd mee moet omdat deze anders niet kan overleven zonder lichaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100