Kan ik als burger een wetsvoorstel indienen en waar moet ik dat doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het burgerinitiatief biedt die mogelijkheid dat is een petitie waarvoor je 40.000 handtekeningen nodig hebt en daarmee kun je de kamer dan verplichten je voorstel op de agenda te zetten.

Dan moet je een tweedekamerlid aan zijn jas trekken en die gaat dan kamervragen stellen die tot doel hebben een wet aangepast te krijgen... Dat kan heel goed... Een vriend van me heeft een wet zo kunnen laten doen aanpassen... Het betrof een wet dat sportscholen bevoorrecht werden doordat een bedrijf maar één sportschool mag bedienen om een overeenkomst te maken ten aanzien van premie-korting van het ziekenfonds... Dat kreeg hij veranderd, en op begin januari 2011 is dat anders... Het duurt dus een hele lange tijd voordat wetten aangepast zijn...

Nee, dat kan niet.

Als burger direct gaat dit niet lukken, echter je kunt wel via een lobby of directe benadering Kamerleden benaderen en het via hun spelen. Daarnaast is er een manier om de tweede kamer te dingen hier over te spreken dat noemen ze burgerinitiatief, dit is bedoeld om een vraag in de kamer behandeld te krijgen, hier kan dan wetsvoorstel uit voorkomen. Echter hier heb je relatief veel handtekeningen voor nodig.

De beste manier is om een directe ingang te zoeken bij de ministerraad, want daar komen de wetsvoorstellen vandaan. Nou is de kans klein dat je daar zomaar binnenkomt, maar misschien lukt het je om via bijgaande link contact te zoeken met de minister(s) of kamerleden waar je denkt dat je succes zult hebben. http://www.parlement.com/9291000/biof/02207?gclid=COX92u6YmJ8CFYsz3godlmRzLQ

Bronnen:
www.parlement.com

Via de tweede kamer en een eerder genoemde petitie van 40 000 handtekening kun je een der kamerleden aanzetten tot voorstel van de wetgeving. Als het een hele goede wet is, zal dat VAST LUKKEN, slechte wetten hebben we immers al meer dan genoeg. Het zal echter je eigen drive zijn die bepaalt in hoeverre je in je opzet zult slagen, gevecht om een goede zaak ga je winnen als je er echt voor gaat. Maar dan laat je je ook niet afschikken door hobbels. Een andere methode is de meest geschikte minister proberen te boeien voor je wetsvoorstel. Als hij/zij dat ook vindt, dan ben je in een keer een heel stuk verder. Omdat deze mensen echter voortdurend bestookt worden door enthousiaste mensen met soms niet relevante plannen is je voorbereiding, samengevat in een kort EN GOED LEESBAAR CONCEPT HET MEEST DOELTREFFEND. Dat nodigt meer uit de zaak door te nemen dan 5-20 kantjes gekrabbel met alle mitsen en maren. Deze worden zelden doorgenomen. Een concept met verwijzijng naar het onderliggend dossier en gedegen onderbouwde stellingen zet meer zoden aan de dijk. Heel veel succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100