Hoe het in Belgie specifiek zit weet ik niet. Maar het is alleen zo dat je zelf verantwoordelijk bent voor het ontdooit houden van leidingen als deze zo zijn aangelegd dat dat kan. Als je hoofdwatervoorziening buiten om de afgesloten ruimtes loopt, dan is het natuurlijk niet zo dat jij verantwoordelijk bent voor het al dan niet bevriezen.
Als jij je huis echte rop een temperatuur houdt die zo laag is dat er risico is op het bevriezen van de WC pot, dan vraag ik me af hoe je woont. Dan moet je echt zorgen dat die verwarming ietwat hoger wordt gezet.
in jouw geval gaat het om waterleidingen die boven de keuken lopen. Als ik kijk naar mijn eigen huis, dan hadden we dezeflde situatie als jij: De leidingen liepen achten een kaal pannendak naar de volgende ruimte (De badkamer). De bevriezingsproblemen zijn hier opgelost door een 'koofje' je maken dat ook de verwarmingsbuizen (Die daar ook liepen) insloot. hierdoor werd de ruimte uit zichzelf warm gehouden, en was er geen haast om het dak te isoleren.
In de situatie waar je je nu bevindt moet je je af vragen wie er op dit moment het meeste last heeft van de bevroren leidingen. En wellicht besluiten zelf te zorgen dat eea geisoleerd wordt, hem daar schriftelijk van te informeren. Dan kan je in een later stadium je geld terug eisen, mocht dat wettelijk kunnen. De Belgische Consumentenbond publiceert een boekje genaamd Guide de la Location/Huren en Verhuren, waarin standaard huurvoorwaarden en clausules waar je op moet letten worden uitgelegd. Neem contact op met Test Achats/Test Aankoop, rue de Hollande 13, 1060 Brussels (Tel. +32(0)2-536 6411). Wellicht is er ook een verhuurders vereniging die je hierin beter kunnen adviseren.