Mag je jezelf verdedigen tijdens een inbraak?

Stel er word ingebroken in je huis s'nachts en er ligt een mes/pistool naast je bed (je hebt een wapenvergunning) mag je de inbreker die jou bedreigt er dan mee verwonden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag een pistool al heb je een wapenvergunning niet naast je bed hebben liggen. het wapen hoort in een kluis en zonder kogels er in te zijn opgeborgen. Je mag verder je zelf wel verdedigen maar niet met meer geweld dan nodig is.

Als hij je huis niet verlaat en/of je spullen niet achterlaat mag je hem na sommering dat wel te doen, in beginsel verwonden. Maar natuurlijk wel met de nodige kanttekeningen: Door een mes of pistool naast je bed te leggen wordt de kans dat je niet proportioneel te werk gaat wel groter. En voorbedachte rade/opzet kan je bij verkeerd gebruik en afloop eerder verweten worden. Met een mes kun je nog enigszins iemand verwonden zonder dat dat meteen onredelijke schade hoeft te geven. Bijv. als hij niet weggaat (na dreigen) prik je hem in zijn achterste of zo. Een pistool hoort natuurlijk in huis netjes opgeborgen te liggen achter slot en grendel. Maar je neiging om hem te pakken kan misschien verleidelijk zijn. Maar op iemand die een pistool gebruikt rust een nog grotere verantwoordelijkheid hoe en wanneer er mee om te gaan, en zal gebruik ervan (dus met kogel) alleen in extreme gevallen (inbreker komt jou met mes tegemoet) gerechtvaardigd kunnen zijn. Wees dus wel op je hoede want voor hetzelfde geld overmeesterd de inbreker je en maakt je het pistool afhandig. Ook de mate van kundigheid die jezelf hebt met mes of pistool door training e.d. kan van invloed zijn in hoeverre je buiten proportioneel te werk bent gegaan mbt de aangerichte schade. Maar het is uiteindelijk alleen de rechter die alle factoren in de juiste proporties kan afwegen, en kan bepalen of er bijvoorbeeld sprake is van noodweer(exces). Hierdoor is een precieze afbakening zonder wettelijke formulering, niet te zeggen. Maar in zijn algemeenheid kun je zeggen: Bij de verdediging dient het minst zware verdedigingsmiddel gekozen te worden. Ook dient van het gekozen middel een terughoudend gebruik te worden gemaakt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Noodweerexces
http://nl.wikipedia.org/wiki/Noodweer_%28j...

Je mag de man aanhouden en proportioneel geweld gebruiken. Wat proportioneel geweld is bepaalt de rechter eventueel. Doodschieten valt daar in elk geval niet onder.

Neen. Zolang de inbreker slecht bedreigt mag je hem niet verwonden, dat is namelijk geen proportioneel geweld maar gebruik je een overmacht.

In principe mag je hem er niet mee verwonden. Mocht dit wel gebeuren en de inbreker doet hier aangifte van valt dit qua verdediging onder 'nootweer' (simpel gezegd zelfverdediging). Mochten de verwondingen van de inbreker buitensporig zijn kan het worden gevoerd op 'nootweer excess' (dat je door de emoties en de situatie verder bent gegaan in je zelfverdediging).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100