Mag werkgever kilometervergoeding rekenen als je bijtelling betaalt?

Ik heb een auto van de zaak (Citroën C1), betaal 14% bijtelling. Van mijn werkgever mag ik 500 km privé rijden en voor de kilometers die ik daarboven zit moet ik bijbetalen. Is dat normaal? Wie kan met uitleggen hoe dit werkt en hoe het überhaupt zit met bijtelling enzo? Wel in lekentaal graag :)

Toegevoegd na 43 minuten:
Het gaat om 500 km per maand privegebruik!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat mag. De werkgever mag zelf bepalen onder welke voorwaarden het voertuig ter beschikking gesteld wordt. Een werkgever mag ervoor kiezen om ieder privégebruik van het voertuig te verbieden. In dat geval is er dus ook geen bijtelling, want een bijtelling geldt alleen als er op jaarbasis meer dan 500 km privé gereden wordt. Een werkgever mag ook een eigen bijdrage vragen voor het privégebruik. In dit geval wil uw werkgever overmatig privégebruik van het voertuig wil ontmoedigen. Door u een eigen bijdrage te laten betalen boven de 500 kilometer per maand, wordt de werkgever gecompenseerd voor kosten van mensen die veel privékilometers maken. Het is uw keuze of u de auto van uw werkgever privé gebruikt of niet. Als u dit niet doet, dan betaalt u ook geen bijtelling. In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om zelf een privé-auto(otje) erbij te nemen. In het geval van een Citroën C1 vraag ik het me af: dit is een redelijk goedkope auto met een lage bijtelling, wat dus toch vaak goedkoper uit zal komen dan een eigen auto. Als u een partner met een auto heeft, kan u ook eens overwegen om alle privékilometers met slechts één auto te maken. Toegevoegd na 2 minuten: Om even het onderscheid volledig duidelijk te maken: de bijtelling is een fiscale regeling en levert alleen geld op voor de Belastingdienst. U betaalt immers loonbelasting over een fictief inkomen (een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto). De werkgever ziet hier geen cent van terug. De bijdrage voor privékilometers is dan weer wel 'opbrengst' voor de werkgever. Daar heeft de Belastingdienst weer niets mee te maken.

Als je de km's boven de 500 per jaar zelf moet betalen, zou ik morgen de auto nog inleveren. Rij je niet meer dan 500km prive, dan hoef je geen bijtelling te betalen, ook geen 14%. Maar dan moet je wel een waterdichte administratie van al je ritten bijhouden. 14% van 8.000 is 1.120, dus dat kosten die 500km jou. Dat kost zelfs een Rolls Royce niet. Een goede administratie bijhouden en niet meer dan 500km prive rijden, zorgt ervoor dat je aan zowel de fiscus als je baas niets hoeft te betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100