Graag zou ik willen weten wie hier voorrang heeft... De gele of de blauwe auto?

De blauwe auto komt van een doorgetrokken stoep.
De gele auto rijdt op een doorgaande weg.
Ik heb een weddenschap met iemand, ik hoop dat ik win! ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Geel heeft voorrang, blauw komt van een weg met uitritconstructie. Toegevoegd na 2 minuten: En als je vanuit een uitritconstructie komt moet je altijd voorrang verlenen.

Uitritcontractie maakt niet uit. Voorrang zal hier bepaald moeten worden door verkeersborden. Als die er niet staan heeft de blauwe auto voorrang, die gaat voor afbuigend verkeer. ( geel dus) Toegevoegd na 3 minuten: Mits het een erftoegang of 30 km zone is... Toegevoegd na 5 minuten: Alleen een doorgetrokken stoep bepaalt niet of het een erf of erfconstructie is!

De gele auto heeft natuurlijk voorrang, aangezien die op de doorgaande weg rijdt en de blauwe auto dus vanuit een uitrit komt. Ook al komt deze auto (blauw) theoretisch van rechts.

De gele auto heeft voorrang. De blauwe auto moet over een stoepconstructie. Dit is voor de blauwe auto een bijzondere verrichting. Alle andere verkeer gaat dan voor de blauwe auto. Ik weet dit toevallig omdat als ik mijn straat uitrijd ook over een stoepconstructie, verhoogde stoeprand de straat uitmoet. Ondanks dat ik van rechts kom moet ik dan toch linkskomend verkeer voor laten gaan. Ik heb dit nagevraagd nadat ik daar bijna een ongeluk had gehad.

Deze constructie noemen ze de zogenaamde uitrit constructie. De blauwe auto dient dus voorrang te verlenen aan de gele auto. Zoals de wegenverkeerswet voorschrijft moet alle verkeer die een uitrit verlaat voorrang verlenen aan het doorgaande verkeer. Helaas ontstaan er hier discussies over omdat de aanleg van deze uitritten soms erg varieert. Hier een leuke site over uitritten, voorrang verlenen en krijgen. Toegevoegd na 15 minuten: Ter verduideling: Meestal spreekt men van een gelijkwaardige kruising. Gelijkwaardige kruisingen moet men altijd voorrang verlenen aan het verkeer van rechts. Door deze situatie te maken is de kruising niet meer gelijkwaardig, dus kan men dit uitleggen dat men geen voorrang hoeft te verlenen aan het verkeer uitkomende van rechts...

Bronnen:
http://www.autorij-instructie.nl/?p=4188

Het is de gele auto. De blauwe auto komt uit een uitritconstructie. In dat geval gaat de doorgaande weg voor.

Het is inderdaad de gele auto die voorrang heeft. De blauwe komt uit een zijweg met uitritconstructie. Meestal staat bij deze situatie een wit vierkant bord met een deze situatie erop getekend. Ook vind je aan de andere zijde wel eens een bordje met "uitrit", maar helaas niet altijd. Theoretisch komt de blauwe auto idd. van rechts, maar door de uitritconstructie heeft de gele auto voorrang. Helaas zijn slechts weinig verkeersdeelnemers op de hoogte van de uitritconstructie, en geeft dit vaak onduidelijkheden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100