Ik vraag me in dit soort gevallen niet zozeer af of klagen zin heeft voor jezelf, maar ik vind het vooral belangrijk dat in dit soort situaties de hele gang van zaken een keer besproken wordt, zodat mogelijk in de toekomst dit soort dingen kunnen worden voorkomen. Dus ja: klagen. Elk ziekenhuis behoort een onafhankelijke klachtencommissie te hebben, daar kun je terecht.
Dit is trouwens echt een lastige situatie, ook in mijn ervaring. Ik heb (met heel ander medisch probleem) wel eens overwogen om een brief van mijn specialist bij me te dragen voor het geval de artsen op de SEH niet wisten wat te doen en mijn instructies niet op wilden volgen, maar het probleem is dat een arts vaak niet zomaar op grond van een brief zonder verder onderzoek uitvoert wat een ander zegt. Wel logisch ook, want hoe dan ook blijft de arts die op dat moment dienst heeft op de SEH en die jou en jouw aandoening niet kent, verantwoordelijk voor de behandeling. Dat maakt het echter wel lastig voor patiënten met een zeldzame aandoening, die vrijwel altijd uit pure noodzaak méér van hun aandoening weten dan de meeste artsen.
Waar je in elk geval wél voor kunt zorgen, is dat jouw huisarts ervoor zorgt dat bij de huisartsenpost jouw verhaal bekend is. Die kan een aantekening maken in het systeem waardoor direct bij het intikken van jouw naam er een boodschap naar voren komt met de meest belangrijke informatie. Of dit werkt op de SEH, hangt af van de manier van werken daar. Op sommige SEH's hebben ze het goed voor elkaar en altijd ook de laatste informatie bij de hand, bij andere moet je zelfs bij een tweede bezoek binnen één week nog opnieuw je hele medicatielijstje opratelen. Maar als het bij de HAP bekend is, kun je altijd nog via de HAP naar de SEH. Bij uiterste spoed ga je dan natuurlijk niet eerst een afspraak maken daar, maar dan bel je op met de mededeling: "ik ben die en die, ik heb X en deze hulp nodig dus ga naar de SEH, willen jullie de verwijzing in orde maken, want die bevat belangrijke informatie van mijn eigen huisarts". Als alternatief kún je natuurlijk kijken of het bij je dragen van een artsenverklaring helpt, maar werkt dat niet, dan is bovenstaande waarschijnlijk het best werkende alternatief.
Succes verder, en dien inderdaad een klacht in. Niet omdat je zo graag wilt klagen, maar omdat je wilt dat men een volgende keer in zo'n situatie weet wat te doen, én zodat jij je veilig kunt voelen als je onverhoopt opnieuw een beroep op de SEH van dat ziekenhuis moet doen.