Mag iemand met het syndroom van down meedoen aan de olympische spelen als hij goed genoeg is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat mag gewoon, er speelt nu bijvoorbeeld ook een lichamelijk gehandicapte mee in de reguliere olympische spelen (tafeltennister 1ste op de paralympics dacht ik). In de praktijk zal het niet snel voorkomen. Toegevoegd na 1 uur: http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/paralympic-sport/8319385/London-2012-Olympics-Paralympian-cyclist-Sarah-Storey-on-the-right-track-to-make-history.html

Dat denk ik niet. Iemand met het syndroom van Down is niet alleen geestelijk gehandicapt, maar ook lichamelijk. Het bekendste eigenschap is dat zij vooral een lichamelijke afwijking hebben (trisomie); op zichzelf zou dit niet het ernstigste zijn, ware het niet dat het veelal gepaard gaat met diverse medische afwijkingen, zoals hartafwijking, osteoporose of nog vele andere aandoeningen. Daarnaast kan door hun (lichte tot zware) verstandelijke beperking een zware mentale en fysieke training niet plaatsvinden. Het schema zal toch aangepast moeten worden, waardoor zij, helaas of misschien juist gelukkig, aangewezen zijn op de Paralympics.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Down

Wie wel en wie niet naar de Olympische Spelen gaat, hangt af van een ingewikkeld systeem van normen en limieten. De internationale sportbonden stellen vast aan welke norm - bijvoorbeeld tijd, afstand of plaats op een ranglijst - moet worden voldaan. De NOC*NSF past dat beleid in Nederland streng toe. Iemand met het syndroom van Down heeft meestal behalve de verstandelijke beperking ook lichamelijke kwalen (waaronder vaak een hartkwaal). De kans dat een sporter onder hen aan de norm voldoet is feitelijk niet aanwezig. De Paralympische spelen bieden aan hen de mogelijkheid om op aangepast niveau aan wedstrijden deel te nemen. Meer daarover staat te lezen op http://nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=4733 Toegevoegd na 3 uur: Als de persoon dus aan de normen en limieten zou voldoen, dan mag ook iemand met het Downsyndroom meedoen.

Bronnen:
http://www.intermediair.nl/artikel//63782/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100