Mag ik op een onverhard bospad fietsen met een gewone fiets?

Als er hierbij geen borden van een natuurorganisatie, of een beheerder staan (geen toegang voor fietsers), en ook geen verkeersborden, maar ook geen borden dat het een fietspad is, mag ik dan op een onverhard pad met een gewone fiets rijden, of is dit tegen de wet?

Toegevoegd na 53 minuten:
Mag ik echte stukken uit wetten zien, die aangeven dat ik daar niet mag rijden.

Toegevoegd na 3 uur:
Er stond aan het begin wél een bord fietspad (letters), geld dat bord dan niet meer als ik bij een kruising een andere weg inga?

Weet jij het antwoord?

/2500

Iets is een fietspad als dat op de één of andere manier is aangegeven. Jij zegt toch ook niet dat je op de stoep mag fietsen omdat je geen bord hebt gezien dat het niet mag? Onverharde bospaden waar niets is aangegeven zijn dus voetpaden. Toegevoegd na 1 minuut: Overigens kan het aangegeven zijn aan het begin van het bos: je mag overal fietsen op verharde paden bijv.

Artikel 5 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990: 1. Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad. 2. Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. 3. Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken. In Bijlage 1, hoofdstuk F, bij die regeling staan dan de borden waarmee het verplichte fietspad en het onverplichte fietspad worden aangeduid: het blauwe ronde bord met een wit fietsje, en het blauwe rechthoekige bord met het woord "Fietspad" (alleen in bos kunnen mensen lezen). Het mag dus niet.

Onverhard pad zonder borden. Is een feitelijk toegankelijk pad. Wat dus uit een baan bestaat. Zo zijn er ook onverhard wegen/paden met meerdere banen. Zandpad/graspad met onverhard/schelpenpad ernaast. Schelpenpad met wel of niet een bord. Vaak onverplicht fietspad. Maar jij spreekt over enkel een pad met een baan. Zo'n pad kan 1 m of meer breed zijn. Feitelijk opnbaar is voor eenieder te betreden met welk voertuig dan ook. Men spreekt hier over een rijbaan. De wettekst geeft aan plaats op de weg. ----------------------- Hoofstuk 2 1.5 Artikel 5. 1. Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad. 2. Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt 3. Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken. Bestuurders van snorfietsen uitgerust met een verbrandingsmotor mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor ------------------------- Uit 2 blijkt omdat er geen andere baan is voor fietsers dat ze de rijbaan gebruiken. Mijn antwoord is dan: je mag gewoon gebruik maken van het onverharde bospad op de fiets, wanneer daar geen borden staan. De wet maakt geen onderscheid of een weg verhard of onverhard is. Zo ook in de verkeersregels. Dit andwoord staat haaks op het antwoord vanChristiaan roord. Ik kan het niet anders lezen. Zelfs mag je met brommer, paard, motor, auto (als breedte dat toelaat, praktische aard) van dit onverharde pad gebruik maken. ---------------------------- Een bord met aangeven wandelroute, fietsroute, ruiterroute geeft niet aan of het een voetpad, fietspad of ruiterpad is. Ook al wordt het door een groep veelvuldig gebruikt. De juiste benaming is dan "pad" in juridische zin "weg". Wegenwet hoofstuk 1.1.2 Artikel 1 1.Deze wet is uitsluitend van toepassing op openbare weg en. 2.Onder weg en worden in deze wet mede verstaan: I. voetpaden, rijwielpaden, jaagpaden, dreven, molenwegen, kerkwegen en andere verkeersbanen voor beperkt gebruik; II. bruggen. ------------------------------------------------ Bij geen andere borden: Op een ruiterroute mag je gewoon fietsen, wandelen, etc. Bij wel andere borden: Vaak zijn dit gebiedsborden van organisaties privaat eigenaars. Als daar beperkende beschijvingen op staan. Daar wordt het gebruik gemaakt van de twee termen: vb "pad" ruiterpad en "route" ruiterroute, wat verwarring op kan leveren. Toegevoegd na 1 uur: site van VNG feitelijk openbaar en toepassing verkeersregels. Toepasbaar

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001948/teks...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/geld...
http://www.vng.nl/smartsite.dws?id=114804

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100