Verblijfsvergunning mogelijk voor Ecuadoriaanse vrouw met Spaans kind in NL?

Een vriendin van mij is Equatoriaans en heeft een niet geregistreerd kind van een Nederlandse man (niet getrouwd). Het kind (4 jaar) is geboren in Spanje, echter na geboorte in NL komen wonen en gaat hier naar school. De relatie met NL partner is verbroken en moeder en kind is hier nu illegaal. Het kind staat ingeschreven bij de moeder van ex-partner. Ze verblijven op mijn zolder en willen graag in Nederland blijven. Kan ik iets doen om hen te helpen hier te blijven?
Alvast bedankt voor jullie mening!

Frankies

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet een aantal dingen te weten zien te komen: Is je vriendin geregistreerd geweest in Spanje? Is het kind ooit geregistreerd geweest in Spanje? Kan de vaderschap worden aangetoond met DNA m.a.w. wil de biologische vader hier aan meewerken? Aan welke documenten kunnen vriendin en kind komen (geboorte-akte, paspoort, eventuele eerdere verblijfsvergunning in Spanje enz.)? Is je vriendin je partner of een gewone vriendin? Om goed antwoord te kunnen geven zijn deze antwoorden nodig. Ik begrijp dat het kind ingeschreven is in de GBA. Hoe staat het kind daar ingeschreven (nationaliteit, vader e.d.)? Het zou kunnen zijn dat er aanspraak gemaakt kan worden op de nederlandse nationaliteit voor het kind vanwege geboorte (als het kind deze nog niet heeft), waardoor de moeder een verblijfsvergunning bij haar kind zou kunnen aanvragen. Een andere mogelijkheid is dat het kind of de moeder in Spanje rechten opgebouwd hebben. In geval van de moeder zijn die rechten misschien vervallen. Maar indien het kind van een nederlandse ouder geregistreerd heeft gestaan in Spanje, heeft dit kind EU-rechten opgebouwd en is het gemeenschapsonderdaan (wordt ook wel EU-route oftewel België-route genoemd). De moeder kan dan aanspraak maken op verblijf bij haar kind op basis van familiebanden met een gemeenschapsonderdaan. Ik zou je willen doorverwijzen naar een advocaat die gespecialiseerd is in EU-rechten. Op het forum van www.buitenlandsepartner.nl is Prawo actief (zie ook www.prawo.nl), dit is advocaat G. Adang. Hij kan je ongetwijfeld een goed advies geven.

Bronnen:
www.buitenlandsepartner.nl
www.prawo.nl

Nee, je kunt niets doen om hun te helpen. Als Nederlandse man heb ik een kind met een Braziliaanse vrouw. Het kind is hier geboren en omdat ik het heb erkend heeft mijn zoon ook de Nederlandse nationaliteit. Mijn vriendin was illegaal hier, ik heb een kapitaal uitgegeven aan advocaatkosten en uiteindelijk heeft dat allemaal niets geholpen. Het verzoek om hier te mogen blijven is afgewezen door de IND, de rechtbank en daarna in hoger beroep door het gerechtshof. Zij heeft het land moeten verlaten ondanks dat zij een Nederlands kind heeft. Dat een veel betere situatie dan die waarin uw vriendin zich bevindt. Mijn vriendin is wel kunnen terugkeren omdat zij is geslaagd voor haar basis examen inburgering en omdat zij een relatie heeft met ondergetekende, een Nederlander.

Gelukkig zijn inmiddels de regels versoepeld als gevolg van de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. Als het kind het grondgebied van de EU zou moeten verlaten doordat de moeder niet kan blijven (denk eens aan het geven van borstvoeding aan een nog jong kind) dan mag de moeder blijven.

Bronnen:
https://www.buitenlandsepartner.nl/showthr...
www.prawo.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100