Mag politie en/of justitie encryptiesleutels van je vorderen? Wat is het gevolg ervan als je ze niet geeft?

Stel je hebt wat zaakjes (bijvoorbeeld illegaal verkregen software, je gedownloade muziekverzameling) die je in een versleuteld volume op je computer hebt geplaatst, omdat je liever niet hebt dat autoriteiten erin gaan neuzen.

Mag politie en/of justitie dan de encryptiesleutel van jou eisen? Wat zijn de consequenties als je de sleutel niet geeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier komt de werking van een bevel tot doorzoeking aan te pas. ls de computer in beslag is genomen en de opsporingsambtenaar heeft een bevel tot doorzoeking ben je verplicht hem alle sleutels en al het andere te vorderen voor doorzoeking te verstrekken. Een straf staat op de weigering niet maar kan wel straf verzwarend zijn als de zaak voor de rechter komt.

Eisen mogen ze alles, maar aangezien je niet verplicht bent aan je eigen veroordeling mee te werken hoef je niets af te staan. Uiteindelijk krijgen ze de bestanden toch wel boven water als ze echt graag willen.

Ze mogen het eisen maar je hoeft het niet te geven als je als verdachte wordt aangemerkt. Een verdachte hoeft niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Laat ze het zelf maar uitzoeken en proberen te kraken. De cautie is de mededeling aan een verdachte dat deze het recht heeft om te zwijgen. Deze cautie is gebaseerd op het recht van verdachten om te zwijgen en om zichzelf niet te incrimineren. Het doel ervan is om te voorkomen dat een verdachte ongewild meewerkt aan zijn eigen veroordeling. Men heeft echter niet het "recht om een leugen te vertellen". Wanneer men dus geen gebruik van het zwijgrecht wenst te maken, wordt men geacht de waarheid te vertellen. De cautie is een praktisch voortvloeisel uit artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), waarin het recht van verdachten op een eerlijke procedure verankerd is. Het verdrag schrijft de cautie evenwel niet expliciet voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100