Ik kreeg heden van de Gemeente Rotterdam een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Op de bewuste datum was ik echter in Lelystad. Wat te doen?

Ik kreeg er een lijstje bij hoe je eventueel bezwaar kan maken. Je moet dan enkele vragen aankruisen en dan kom ik uit op: Bezwaar maken heeft geen zin. Maar omdat het 100% (!) zeker is dat ik, en natuurlijk mijn auto, op die datum niet in Rotterdam is geweest, ga ik dit toch aanvechten. Ik heb meteen gebeld naar de belastingdienst R'dam en de ambtenaar gaf me nog wel de tip of ik misschien d.m.v. een pin-transactie kan aantonen dat ik ergens anders was. Gelukkig blijkt dat het geval te zijn want met slechts enkele minuten verschil ten opzichte van het constateren van de overtreding, heb ik hier in Lelystad gepind. Uiteraard ga ik dat gebruiken om mijn onschuld te bewijzen. Maar nu ik verder denk dan loop ik natuurlijk het risico dat de ambtenarij zegt dat ik de auto ook uitgeleend kan hebben. Of dat ik mijn pinpas aan een vriend/vriendin heb uitgeleend. Het tegendeel is dan door mij natuurlijk nooit te bewijzen. Maar anderzijds: Wat is het bewijs van de parkeercontroleur waard? Er wordt alleen een kenteken genoteerd en het merk. Of misschien ook het type auto en kleur? Dan maak ik een goede kans als dit niet overeenkomt met mijn auto. Zijn er meer mensen die zoiets hebben meegemaakt en wat hebben jullie gedaan en was het zinvol? Ook adviezen van mensen met een juridische kennis zijn zeer welkom.

Toegevoegd na 9 minuten:
In de laatste zin moet het woord -een- vervallen.

Toegevoegd na 10 minuten:
In de laatste zin moet het woord -een- vervallen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee heb je, Ja kan je krijgen. Als je niets doet, ga je dokken. Misschien zijn er nog bewakingscamerabeelden van toen je hebt gepind, dan sta je sterk. Dat je en je auto en je betaalpas tegelijkertijd uitleent, zullen weinig rechters aannemelijk vinden.

staat er misschien een kleinere 1 op je kentekenplaten? dan zijn deze in het verleden eens gejat, dit zou ook je zaak sterker kunnen maken.

Dit is eerder gebeurd en voor de rechter bevochten en gewonnen ! Wat ik me herinner is dat je wel de boete moet betalen en daarna in beroep (?) moet gaan en met bewijzen moet komen dat het dus helemaal niet waar is, omdat je ergens anders was. Advies Eerst onder protest de parkeerboete betalen. Daarna bewijzen verzamelen en voor (de rechter) laten komen. Succes ! Toegevoegd na 12 minuten: 'in beroep' moet zijn: ...bezwaar moet maken... De Gemeente Rotterdam probeert met het lijstje met vragen mensen te bewegen geen bezwaar te maken omdat ze gewoon alles verbieden, dus je moet betalen...

Bezwaar maken heeft zeker zin, mits je aannemelijk kunt maken dat je op dat moment MET JE AUTO ergens anders was. Negeer dan dat formulier, en verstuur aangetekend een bezwaarschrift waarin je in duidelijke taal zegt waarom de aanslag niet correct kan zijn. Verwijs naar het nummer van de aanslag (of doe er een kopie bij),en dagteken en onderteken de brief. Vervolgens krijg je standaard een afwijzing. Verdrietig om te zeggen, maar meestal is dat inderdaad het geval. Dat kun je overigens (proberen te) voorkomen door in je bezwaarschrift duidelijk te vermelden dat je persoonlijk gehoord wilt worden voor een toelichting. Daar hebben ze extra werk aan, dus gaan ze je brief nog eens goed lezen. Mocht je inderdaad worden uitgenodigd voor een hoorzitting, dan kun je getuigen en bewijzen meenemen om e.e.a. toe te lichten. Succes ermee. Er zijn wel valse nummerplaten in omloop, en goedwillende mensen kunnen daar zomaar het slachtoffer van worden.

Het mooie van het rechtsysteem in NL is dat je gelijk hebt mits het tegendeel bewezen wordt. Dus jouw bewijs van je pintransactie is rechtsgeldig, totdat BEWEZEN kan worden dat jij je auto of pasje hebt uitgeleend die dag. Dat kan niemand bewijzen dus jij staat gegarandeerd in je recht!

Gemeente Rotterdam gaat al aardig de fout in met deze zin: Bezwaar maken heeft geen zin. Niet de gemeente maar de rechter zal uiteindelijk beslissen of bezwaar maken zin heeft. In uw geval is bewaar maken zeker aan te raden en zal gehonoreerd moeten worden, u kunt aantonen dat u niet op de plaats was waarvoor de belastingen geïnd worden, u kunt dus niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet voldoen van de desbetreffende belastinggelden. Gemeentelijke belastingen vallen niet onder de wet Mulder en kan de kentekenhouder niet verplicht worden een naheffing te betalen maar dient dit te geschieden door de bestuurder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100