Kan ik iets met mijn getuigenis?

Gisteren ben ik in Leidschendam getuige geweest van een autoinbraak door 2 mannen. Op dat moment kon ik niet zelf ingrijpen (kon onmogelijk tegen deze 2 op, en het ging ook niet om mijn auto). Een van hen opende van afstand de deur, de andere griste snel een handtas vanaf de achterbank, waarna ze weer rustig wegliepen en 1 van hen de tas onder zijn jas verstopte. Het is mij wel gelukt een foto te maken van het kenteken van de auto en - van afstand - 2 foto's van de daders. Kan ik hier iets mee, en zo ja: waar? Alvast dank voor uw antwoord, ik heb toch het gevoel dat ik er iets mee moet doen!

Toegevoegd na 4 uur:
De zaak is inmiddels waarschijnlijk afgehandeld; 1 van de 'daders' bleek een zoon te zijn van de eigenaresse van de auto, voor zover bekend is er niks uit de auto ontvreemd. Gezien de verdachte manier waarop deze 2 allochtone jongens zich gedroegen (misschien wel expres), heb ik dit dus gedaan. Achteraf blijkt er gelukkig niks aan de hand! Maar beter een keer iets te veel zien, dan iets niet zien!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gewoon, de politie bellen en je verhaal doen. Zijn ze heel blij mee! Bel 0900-8844, en zeg dat het gaat over iets in Leidschendam. Als je zelf in dezelfde regio woont, kom je automatisch bij de juiste meldkamer uit, anders moeten ze je doorverbinden. Doe je verhaal, vertel wat er gebeurde, beschrijf de tijd en wat je zag, het uiterlijk van de mannen, en vraag of je de foto's door kunt sturen. Je gaat er iemand heel erg mee helpen, zeker als je een intact kenteken kunt leveren. Toegevoegd na 11 minuten: Een volgende keer kun je in zo'n situatie trouwens ook 112 bellen. En voor mensen gaan roepen dat dat alleen mag bij levensgevaar: 112 is voor (dreigend) levensgevaar én heterdaad-situaties. In deze situatie hoeven ze niet te zoeken naar de zaak waar jouw melding bij hoort, omdat het kenteken bekend is. Een beschrijving van de daders (inclusief foto) plus tijd en getuigenis van wat je gezien hebt, is dan ook achteraf nog erg zinnig. Waarschijnlijk is er nu niets bekend over eventuele daders, dan is een foto echt enórm waardevol. Toegevoegd na 8 uur: Haha, ik lees net je toevoeging. Toch niets aan de hand dus. Die jongens staan er wel mooi op.. Desondanks goed dat je dit gemeld hebt: gezien je beschrijving had dit heel goed wél een autoinbraak kunnen zijn. Beter kun je met goede intenties je een keer vergissen, dan door onverschilligheid een dief laten lopen. Tenminste, die afweging vind ik in deze situatie absoluut van toepassing. Leuk trouwens dat je nog even meldt hoe het verder gegaan is.

Tja, wat zou je kunnen doen. Naar de politie misschien? Misschien hebben die een idee.

Met deze getuigenis heb je een daad gesteld en een voorbeeld gegeven aan veel anderen wat betreft het motto: De maatschappij dat zijn wij ! Niet denken van : het is niet mijn auto en het gebeurt toch iedere dag. Jij hebt voortreffelijk voldaan aan jouw burgerplicht : melden van ongeregeldheden. Chapeau ! Je hebt feiten gezien en vastgelegd ( in je geheugen en op de foto). Bij ieder politiebureau zijn ze blij met jouw informatie en jouw inzet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100